El fons arqueològic del Museu de les Terres de l’Ebre, disponible a Google Arts & Culture

Google i el Departament de Cultura impulsen esta iniciativa, que permetrà visitar virtualment una mostra i diverses exposicions temàtica arqueològica

Redacció
13 de març del 2018
Actualitzat el 14 de març a les 16:05h
L’app és gratuïta i es troba disponible a Internet en iOS i en Android.
L’app és gratuïta i es troba disponible a Internet en iOS i en Android. | Museu de les Terres de l'Ebre
A partir d’ara es podrà veure a la xarxa, dins la plataforma Google Arts & Culture, una mostra del fons arqueològic del Museu de les Terres de l’Ebre i diverses exposicions virtuals de temàtica arqueològica sobre les Terres de l’Ebre. El museu els darrers anys ha promocionat i ha participat en iniciatives per apropar al conjunt de la població el patrimoni històric, arqueològic, etnològic i natural del territori a partir de les noves tècniques i tecnologies. Estes  noves eines permeten múltiples aplicacions tant en el camp de la recerca o la conservació com, en este cas, en el de la divulgació i difusió d’este patrimoni.

 La iniciativa “Museus Catalans a Google Arts & Culture” fruït de l’acord de col·laboració existent entre la Generalitat de Catalunya i Google, és un projecte  que s’emmarca en la voluntat del Departament de Cultura per a la promoció internacional del patrimoni que es conserva als museus de Catalunya, i la seua posada en valor, a través d’una plataforma en línia amb tant de ressò com Google que, a través de Google Arts & Culture, posa a disposició dels ciutadans el patrimoni dels principals museus d’arreu del món, en una immersió per explorar l’art, la història i les meravelles del món. L’app és gratuïta i es troba disponible a Internet en iOS i en Android.

En concret, es podrà realitzar una visita virtual de l’exposició arqueològica permanent “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana”, que mostra l’evolució del poblament a les nostres terres a partir dels testimonis materials i la seua presentació a l’exposició permanent del Museu de les Terres de l’Ebre.  La visita virtual ha estat realitzada amb tecnologia d’Street View, desenvolupada per Google, i a partir d’ella es pot accedir a l’interior del museu des de Google Maps, i visitar-lo en visió panoràmica de 360 graus com si hom es trobés realment allí de forma immersiva. Es pot visitar des de l’ordinador, la tauleta o el mòbil. En este últim suport es pot visualitzar amb ulleres de realitat virtual, com per exemple unes Cardboards. En el cas dels mòbils i tauletes, es recomana descarregar-se l’aplicació de Google Street View, disponible tant per a Android com per a iOS.

També es podran visualitzar objectes patrimonials: el museu ha seleccionat un conjunt de 110  objectes arqueològics tots ells representatius del fons que conserva, resultat d’anys de recerca arqueològica, i presents a l’exposició permanent. Així, es podrà veure la imatge de la peça, que es pot ampliar  fins arribar al detall, acompanyada d’informació de l’objecte com nom, procedència, cronologia, mides, etc. així com la descripció sobre el seu ús.
A més, més enllà de mostrar els objectes de les col·leccions, Google Arts & Culture permet crear exposicions temàtiques al voltant dels fons museístics publicats. Actualment del museu es poden veure: “Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat medieval”, un passeig per l’exposició arqueològica del museu; “El món funerari a les Terres de l’Ebre”, una visió de les pràctiques funeràries a les Terres de l’Ebre; i “L’armament ibèric a les necròpolis de l’Ebre”, una mostra de l’armament ibèric procedent de les necròpolis amb la seua evolució d’acord amb els canvis de les pràctiques militars i bèl·liques.

Després d’esta actuació el museu preveu dur a terme, en esta plataforma,  un projecte similar amb els objectes etnològics i de història natural i amb l’exposició “L’Ebre, camí d’aigua”.