Més de 200 voluntaris recullen 4 tones de brossa en espais del Delta de l'Ebre

La iniciativa forma part de la campanya 'Per un Delta Net', que té per objectiu sensibilitzar la població per un canvi d’hàbits

Un espai de la platja Eucaliptus d'Amposta plena de mobles.
Un espai de la platja Eucaliptus d'Amposta plena de mobles. | ACN / S. Jardí
ACN
12 de març del 2018
Actualitzat a les 9:30h
Uns guants i un sac. Són les úniques eines amb què més de 200 voluntaris van participar este diumenge en l’acte central de la campanya ‘Per un Delta Net’ per netejar els principals espais d'este espai natural en set municipis de la zona. En total, es van recollir 4 tones de brossa, majoritàriament plàstics.

La iniciativa, més enllà de recollir la brossa, vol sensibilitzar la població perquè canvien els seus hàbits de consum diaris i milloren la conducta en relació al medi ambient. En campanyes anteriors s’han recollit, en un sol matí, fins a set tones de residus, com al 2017. La brossa recol·lectada, un 80% del qual és de plàstic, anirà directament a un abocador davant la complexitat que al material se li puga donar una segona vida. Els objectes trobats estan “tan plens d’arena, porten temps surant al mar i tocats pel sol” que la indústria ja no els accepta per al reciclatge, ha lamentat Xavier Abril, tècnic del Parc Natural del delta de l’Ebre i coordinador de la jornada.

En l'anterior campanya, 500 quilos de plàstic recollits van anar a mans d'una ONG francesa, que manté un acord amb una empresa de xampús, i el material es va convertir en 128 quilos de taps per als envasos. Amb tot, el dilema que se'ls planteja als impulsors de 'Per un Delta Net' és si, mediambientalment, compensa haver d'enviar els residus fins a Marsella perquè se'ls done una segona vida. Per això, enguany, i mentre no troben una solució més adient, enviaran tots els residus a l'abocador.

Abril apunta que els residus que es troben, dels quals fan inventari un a un cada vegada que el sac d'un voluntari arriba al camió que els recull, són "un reflex de l'estil de vida de la societat on vivim". Quan es troben un munt de bastonets de les orelles enmig de la platja, significa que algú "els ha llençat per la tassa del vàter de casa seua pensant-se que és un abocador". "El plàstic ha vingut per fer-nos la vida més fàcil però és un element que es quedarà per sempre", ha exposat Abril, que demana que cadascú es plantege quantes bosses de plàstic ha utilitzat en només una setmana i quants minuts de vida li ha donat.

Esta acumulació de brossa té una dificultat afegida en un mar tancat, on el 70% del Mediterrani viu a la costa. "Ens arriben molts objectes transportats per rius, pels pluvials de les ciutats, sumat al vent i als temporals, que retornen els residus cap a la sorra.

Un dels objectius de 'Per un Delta Net' és que cada vegada s'haja de fer menys neteja i que, en canvi, els esforços de prevenció per evitar residus siguin més grans. Els arguments per apostar per evitar els residus són molts, i és que a més de crear dificultats a la salut, també té afectacions sobre la vida marina, especialment per als cetacis i les tortugues, a més de les seues repercussions en sectors socioeconòmics lligats al mar, com el transport marítim, la pesca o el turisme.
 

Pla mig del coordinador de la campanya 'Per un Delta Net', Xavier Abril, fent inventari dels residus recollits en sacs de dues voluntàries a la platja dels Eucaliptus d'Amposta Foto: ACN / S. Jardí