Les vagues del 8 de març a les Terres de l’Ebre

Aturada general de 24 hores o de dos hores? Lola Santacatalina (Comitè per la Vaga Feminista del 8 de març) i Josep Casadó (CCOO) n'expliquen les raons

Cartells de la vaga feminista del proper 8 de març.
Cartells de la vaga feminista del proper 8 de març. | Mariona Batllés
Sofia Cabanes
07 de març del 2018
Actualitzat a les 17:00h
Este dijous 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, se celebra la primera vaga feminista a l’Estat i als Països Catalans. Entitats i sindicats de més de 150 països s’hi han adherit en un moment en què, per primer cop, diferents moviments d'àmbit internacional confluïxen situant a primera plana la discriminació i les violències exercides cap a les dones.

Aquí entitats feministes de tots els territoris, amb els suport de sindicats com la CGT, Catac, Ustec o Intersitial han convocat una vaga feminista de 24 hores, que vol “transgredir” el patriarcat en tots els àmbits: el laboral, l’educacional, a la llar i en el consum. D'altra banda, els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han convocat una vaga general de dos hores, que posa l’accent en la bretxa salarial entre gèneres.

Com es viurà la vaga des d'estes dos vessants al territori? Hem parlat amb Lola Santacatalina, portaveu del Comitè per la Vaga Feminista del 8 de Març a les Terres de l’Ebre,  i amb Josep Casadó, secretari general de CCOO  a les Terres de l’Ebre, per saber-ho.

Subvertir el patriarcat des de totes les esferes

El Comitè per la Vaga Feminista del 8 de Març de les Terres de l’Ebre ha convocat una concentració per dijous  a la plaça Barcelona de Tortosa (plaça del mercat), a les 18.00 hores com a punt central de la jornada de demà.

“Qüestionem el sistema patriarcal com a organització social i cultural en què la totalitat de les relacions socials estan estructurades pel domini de l’home”, comença explicant Santacatalina. La convocatòria de 24 hores de vaga feminista “no és únicament una vaga econòmica sinó que vol abastar tots els aspectes de la vida. Posem al centre la vida de les persones, perquè nosaltres no vivim de forma separada en el treball, en la família, en el consum... tot forma part d’un sistema global”, continua.

Es tracta d’una vaga amb un plantejament “absolutament transgressor” respecte a les vagues clàssiques. “No tenim una vida fragmentada, sinó que vivim en una estructura jerarquitzada i patriarcal, la màxima expressió de la qual és la violència exercida vers les dones”, afirma Santacatalina. Per això, la vaga feminista es planteja no només en l’àmit laboral, sinó també en el de les cures, en el consum i l’estudiantil.

Quin serà el paper dels hòmens en esta jornada? Tots hi estan convocats, “però es demana que aquells que puguen es queden als seus llocs de treball per fer palès què passa quan les dones no hi som, ja siga a les empreses, a les escoles, en el consum o a casa”.

“Els sindicats majoritaris convoquen les aturades de 2 hores, que ja estan bé. No tenim cap confrontació, però per a nosaltres  va molt més enllà”, sentència la portaveu del Comitè de la vaga del 8 del març.

«L’experiència en vages de 48 o 56 hores ja sabem quina és»

En efecte, CCOO, UGT i USOC han convocat demà aturades entre les 11.30 h – 13.30 h per als torns del matí, entre les 16.30 h – 18.30 h per als torns de tarda, i a les dos primeres hores en els torns de nit. En referència a les 2 hores, 1 minut i 56 segons que una dona hauria de treballar de més per cobrar, de mitjana, el mateix que un home. També a les 12 han convocat una concentració davant de l’ajuntament de Tortosa, institució que s’ha adherit a la convocatòria.

“Reclamem el mateix que es reclama en la vaga de 24 hores, el que passa és que nosaltres hem d’assumir la realitat que hi ha a les empreses. Una cosa és convocar una vaga i l’altra és organitzar-la. Convocar queda molt bé, però després has de ser conscient d’on arriba la gent per organitzar i fer coses. L’experiència en vages de 48 o 56 hores ja sabem quina és”, expressa per la seua banda Josep Casadó, secretari general de CCOO  a les Terres de l’Ebre.

Casadó fa èmfasi en “les dificultats” de seguiment de la vaga en moltes empreses i especialment en les dones. “Estem abocant tots els recursos perquè les aturades tinguen èxit, però moltes treballadores no podran fer vaga perquè la seua situació és fotuda. Esperem que el seguiment siga important, però no amaguem les dificultats, perquè els empresari tampoc estan per la labor”, subratlla.

Per als sindicats majoritaris l’aturada de demà “és general”, és a dir, afecta hòmens i dones. “Però també volem fer èmfasi en les cures i les feines no considerades laborals en la llar. Creiem que demà han de ser els hòmens qui se n'ocupen”, conclou.