L'Ebre commemora el Dia de la Dona trencant estereotips de gènere a les professions entre els més petits

Alumnes de primària entrevisten una futbolista, una policia, un llevador, un patinador i una pallassa per aprendre que poden tenir la feina que vulguen

els nens que han llegit el manifest del Dia Internacional de la Dona a les Terres de l'Ebre
els nens que han llegit el manifest del Dia Internacional de la Dona a les Terres de l'Ebre | ACN/Anna Ferràs
ACN
06 de març del 2018
Actualitzat a les 18:20h
Les Terres de l'Ebre han commemorat per avançat, este dimarts, el dia internacional de la Dona tancant un projecte que vol dinamitar els tòpics i estereotips de gènere dins del món professional. Alumnes de 3r i 4rt de primària de deu escoles del Baix Ebre han interpel·lat la futbolista Alba Vilàs, la caporal dels Mossos d'Esquadra Judit Santiago, el llevador Ángel de Francisco, el patinador Marc López o la pallassa Pepa Plana i els han preguntat sobre les dificultats, els entrebancs o les burles que es pressuposa que patixen alguns professionals en feines que es vinculen, per defecte, al gènere contrari. La conversa ha servit per donar normalitat a què un home ajude les dones a portar fills al món o per demanar que acabe l'imperi de l'humor masculí i el futbol d'homes, entre altres.

L'acte s'ha celebrat a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa i ha estat presidit per la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones, Carme Valls, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, la presidenta del Consell Comarcal Baix Ebre, Sandra Zaragoza, i la diputada de Junts per Catalunya, Mònica Sales. 

Una macro-entrevista amb els alumnes de primària com a entrevistadors, ha centrat l'acte i ha tancat el projecte 'De gran podré ser el que jo vull', en el qual hi ha participat l'alumnat de 3r i 4t de primària de deu escoles del Baix Ebre, i que també s'ha fet extensiu a la resta de centres escolars del territori. "El missatge és que es pot ser el que vulgui ser i no està condicionat pel gènere. El sexe no ha de condicionar la professió a escollir", ha defensat Valls. "Hi ha moltes professions marcades pel gènere que associem a dones o homes. El missatge és per als homes i per a les dones. De gran poden ser allò que vulguen i no cal que les dones es dediquen a professions més relaciones amb la cura personal i els homes a feines més dures", ha afegit. 

També l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha lamentat que seguisca sent notícia el lideratge de les dones en la política. "Vull reivindicar que no ho siga i que la igualtat siga real. Com tampoc que siga notícia que hi ha diferències entre sous i altres discriminacions. Des de l'Ajuntament de Tortosa hem fet un pla de polítiques de dones perquè això siga una realitat i no calga reivindicar-ho any rere any. M'agradaria celebrar el dia de les dones per què realment tot estès normalitzat", ha defensat l'alcaldessa.

A l'acte hi ha participat l'alumnat de les escoles d'Alfara de Carles, de l'EMD Jesús, de l'Aldea, de Roquetes; les escoles Cinta Curto, Consolació, Ferreries, la Mercè, Remolins i Sant Llàtzer de Tortosa. Una vintena de nens han entrevistat a la futbolista Alba Vilàs, la caporal Judit Santiago, el llevador Ángel de Francisco Ocaña, el patinador artístic, Marc López, i la pallassa, Pepa Plana. Els petits han preguntat per les diferencies salarials, per les reaccions de tercers a les decisions laborals preses, les dificultats vinculades al gènere. 

També han estat els nens els encarregats de llegit el manifest institucional d'aest any, 'Veus que no veus', on s'ha reivindicat "una visibilitat més justa i equilibrada de les dones als mitjans de comunicació".