Acuamed i FCC van ocultar que la descontaminació a Flix no havia acabat per cobrar 37 milions d'euros

Un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil detalla com es van manipular informes per ocultar la contaminació que quedava al fons del pantà

Pla general de l'embassament de Flix i les instal·lacions de l'empresa química Ercros.
Pla general de l'embassament de Flix i les instal·lacions de l'empresa química Ercros. | ACN / J. Marsal
Redacció
06 de març del 2018
Actualitzat a la 13:15h
Noves dades entorn de la investigació sobre les irregularitats de l’empresa pública Acuamed per frau en l'adjudicació de contractes i, concretament, sobre les fosques pràctiques en les obres de descontaminació de l’embassament de Flix.

Segons informa El País, directius d’esta empresa pública i de la constructora FCC haurien manipulat informes tècnics i científics per ocultar que encara no s’havien acabat els treballs de descontaminació i poder cobrar així els 36,9 milions d’euros que Acuamed havia de pagar a FCC pels treballs.

Segons es detalla en un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil aportat a la instrucció del cas, FCC va encargar informes tècnics a una empresa holandesa y a un expert del CSIC els resultats dels quals es van manipular per ocultar que encara quedaven llots contaminats al fons del pantà. D’esta manera, Acuamed tenia la base suficient per donar per finalitzats els treballs, segons conclou l’informe al qual ha tingut accés el El País.

Els correus i les trucades intervingudes per la Guàrdia Civil demostrarien que els responsables de l’obra, tant els càrrecs públics d’Acuamed com els de l’empresa privada FCC sabien que encara quedaven llots contaminats al fons de l’embassament, tot i que els treballs es van donar per acabats el 20 d’octubre de 2015.

L’abril de 2017, un cop destituït i imputat el que fora director d’Acuamed Arcadio Mateo, la nova direcció de l’empresa pública va rescindir el contracte amb FCC i va reconèixer que encara quedaven uns 80.000 metres cúbics de contaminants per extraure.