Denuncien un «funcionament perillós» de Vandellós II durant dues setmanes

Ecologistes en Acció denuncia que la central nuclear hauria d'haver estat aturada abans del que ho va fer per una fuga del circuit primari que afecta la barrera de pressió

La central nuclear de Vandellòs, vista des del tren
La central nuclear de Vandellòs, vista des del tren | Jonathan Oca
Redacció
05 de març del 2018
Actualitzat a la 13:40h

Ecologistes en Acció denuncia que la central nuclear de Vandellòs II hauria d'haver estat aturada almenys dues setmanes abans del que ho va fer, el dia 2 de març de 2018, per una fuga del circuit primari que afecta la barrera de pressió.

Segons els ecologistes, la normativa no permet cap fuga d'este tipus i obliga a aturar la central instantàniament, però "el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha pecat de permissivitat", etziben en un comunicat. L'entitat considera que l'incident ha de classificar-se almenys com a nivell 1 en l'escala INES, que mesura els incidents nuclears.

Ecologistes en Acció expliquen que l'augment del cabal de l'aigua als desguassos de l'edifici de contenció està produït per un "degoteig" de la barrera de pressió. Segons expliquen les especificacions tècniques de funcionament (ETF), "la central hauria d'haver-se aturat quan es va detectar la fuita, donat que el límit permès per a esta fuga és zero. Però tot i això, la central va seguir operant malgrat haver-se detectat la fuita des de fa almenys dues setmanes", lamenten.

La cúpula del CSN va acceptar l'explicació de l'empresa segons la qual la fugida no procedeix necessàriament de la barrera de pressió, tot i les afirmacions dels inspectors d'este organisme. Els ecologistes denuncien que el CSN va dir que la fugida, en este cas, està per sota del permès, "quan qualsevol fuga de la barrera de pressió, per petita que sigui, és inacceptable", sentencien. El CSN ha qualificat l'incident com de nivell 0 en l'escala INES.