Tortosa destinarà 200.000 euros als Pressupostos Participatius del 2018

La ciutadania podrà proposar actuacions que considera que cal fer a municipis i pobles fins al 16 de març

Façana de l'Ajuntament de Tortosa. Foto d'arxiu.
Façana de l'Ajuntament de Tortosa. Foto d'arxiu. | ACN
Redacció
02 de març del 2018
Actualitzat a les 10:20h
L'Ajuntament de Tortosa ha obert el calendari dels Pressupostos Participatius 2018, durant el qual la ciutadania podrà proposar actuacions que considera que cal fer a municipis i pobles.

La partida econòmica prevista és de 200.000 euros, 50.000 euros més que l'any passat, primer cop que es van fer Pressupostos Participatius a Tortosa. D'aquests, 170.000 euros (40.000 euros més que al 2017) correspondran a actuacions per fer a Tortosa ciutat, 15.000 euros (5.000 euros més) al poble d'Els Reguers, i 15.000 euros (5.000 euros més) també per a Vinallop. L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el regidor d'Hisenda, Marià Martínez, han presentat el procés per enguany i han donat detalls de l'estat d'execució de les propostes guanyadores.
 
Els Pressupostos Participatius s'inscriuen en el marc del Reglament de Participació Ciutadana aprovat per l'Ajuntament l'any 2016, amb l'objectiu de fomentar la participació de la ciutadania en els assumptes públics de la ciutat, desenvolupar mecanismes de participació i fomentar la cultura participativa. Este dijous, 1 de març, s'ha presentat en un acte públic, a les vuit del vespre, al Teatre Auditori Felip Pedrell.  

Com a novetat, enguany també es faran accions a les escoles i instituts del municipi. D'una banda, per explicar el procés de participació ciutadana als xiquets i xiquetes de primària i secundària i, de l'altra, per implicar als alumnes de batxillerat en els pressupostos participatius ja que es pot votar a partir dels 16 anys. 
 
Les propostes podran fer-se entre el 5 i 16 de març, mitjançant formularis que es distribuiran als principals equipaments municipals, i que hauran de presentar-se, degudament emplenats, a l'Ajuntament de Tortosa o a les oficines municipals dels pobles.
També pot fer-se telemàticament al web www.tortosa.cat.

Els criteris per què les propostes siguen vàlides són els adoptats l'any passat: que siguen legals, d'interès general i de competència municipal, i que tinguen la consideració d'inversions. Tampoc podran superar la inversió prevista a la partida dels Pressupostos Participatius per als diferents nuclis. Hauran de ser viables tècnicament, sostenibles, concretes i avaluables econòmicament, que no plantegen accions d'exclusió social i que facen referència als nuclis de Tortosa, Els Reguers i Vinallop. Les EMD s'exclouen ateses les competències de les que disposen.
 
Un cop acabe el termini de presentació de propostes, es validaran d'acord amb els criteris descrits i es farà almenys una sessió de debat ciutadà en cadascun dels nuclis inclosos en el procés per tal de presentar el llistat d'actuacions recollides, i explicar les que s'han aprovat i aquelles que s'han acabat descartant. Posteriorment, els serveis tècnics municipals faran una valoració tècnica i econòmica de les propostes que s'acabaran sotmetent a votació per part de la ciutadania.
 
L'Ajuntament de Tortosa donarà a conèixer les propostes que finalment es porten a votació distribuint una butlleta on es podran marcar un màxim de tres actuacions. Podran votar totes aquelles persones que a data 31 de desembre de 2017 tinguin 16 anys o més i siguen residents i/o empadronats a Tortosa.