Un festival de llum, quinze anys de Biennal i una exposició de Carles Guerra, estrelles de la programació 2018 a Lo Pati

El centre d'art visuals de les Terres de l'Ebre consolida els festivals MónFilmat i Eufònic i aposta per una nova relació formativa amb els centres escolars

El director de la BIAM, Manel Margalef, explicant la Biennal al Centre d'Art-Lo Pati d'Amposta al costat de l'alcalde Adam Tomàs i la directora del centre Aïda Boix
El director de la BIAM, Manel Margalef, explicant la Biennal al Centre d'Art-Lo Pati d'Amposta al costat de l'alcalde Adam Tomàs i la directora del centre Aïda Boix | Anna Ferràs/ACN
Redacció
01 de març del 2018
Actualitzat a les 16:56h
Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre ha presentat este matí la programació per al 2018, una programació que manté moltes de les activitats endegades els últims anys però que incorpora novetats importants que indiquen que també hi hagut un canvi en la direcció del centre.

Entre estes propostes, destaca el Festival de llum i color OculArt: un certamen d’art urbà i efímer que es celebrarà l’últim quadrimestre de l’any i que pretén portar l’art contemporani al carrer a partir d’instal·lacions o performances que tenen la llum i el color com a element principal de creació. Hi intervindran, entre altres, artistes destacats com Tom Carr i Carme Miquel. “Serà una de les activitats més potents i volem que servisca per apropar l’art contemporani i el projecte de Lo Pati a la gent del carrer”, afirma Aida Boix, directora del centre.

Una altra novetat d’enguany és acció interdisciplinar, realitzada en col·laboració amb el Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta (FestiCam) que barrejarà art plàstic i art escènic. Es tracta d’una proposta “gairebé de laboratori creatiu” que comptarà amb la participació de l’artista i performer Mariaelena Roqué, l’artista escènic Oriol Escursell i alumnes de l’EtCA i ESARDI. El resultat serà una doble peça: d’una banda una obra escènica i per una altra una obra plàstica creada durant la representació de la primera.

Este any també destaca la quinzena edició de la Biennal d’Art d’Amposta (BIAM), un certamen sobradament consolidat amb trenta anys de trajectòria que és “un veritable termòstat de l’activitat artística a l’Estat” en paraules del seu director, l’artista ampostí Manel Margalef, tot destacant la participació d’artistes que al llarg dels anys s’han acabat fen un lloc dins l’art contemporani.

Per altra banda, l’exposició de gran format de final d’an retornarà a l’espai expositiu un dels artistes més ben posicionats dins el panorama de la gestió cultural del país, Carles Guerra (Amposta, 1965), actualment director de la Fundació Antoni Tàpies. A Lo Pati, Guerra recuperarà el seu perfil artístic en una exposició d’obres realitzades per ell als anys 90 al taller del seu pare, fuster de professió.

Pel que fa a les activitats de producció pròpia, es manté el festival de cinema i paisatge mónFILMAT, el Kino Tarragonik i la proposta Els Ports, Natura i Art, de Sergi Quiñonero que lliga l’art efímer al paisatge dels Ports. Enguany s’amplia a dos dies i a més d’Horta de Sant Joan s’incorporarà previsiblement municipi de Paüls. També es consolida el nou format del Festival d’Acció Social i Artística Femme in Arts. Al mateix temps es volen potenciar les activitats que generen vincles entre el món de l’art i el de l’educació, com l’Aula al Pati d’Alfred Porres o Educatives de Maria Pons.

Exposició “El desig de creure”

Respecte a les activitats que Lo Pati organitza amb altres entitats, institucions o promotors culturals també es manté el certamen d’art jove #ebrergent, el festival d’art sonor Eufònic, o el cicle de noves músiques OUT.SIDE. El formar part de la Xarxa de centres d’Arts Visuals de Catalunya permet que Lo Pati puga acollir també exposicions itinerants del departament de Cultura de la Generalitat, és el cas d’ El desig de creure, una col·lectiva a cura de la crítica i curadora Cèlia del Diego que aplega obres de set artistes. Es tracta d’una exposició que aborda amb recursos com l’il·lusionisme, la màgia o la prestidigitació un tema tan universal i intemporal com és el de la percepció de la realitat. La mostra s’inaugurarà aquest dissabte, 3 de març i es podrà visitar fins al 29 d’abril.
Un pressupost de 110.000 euros

El pressupost d’activitats del Centre d’Art es consolida aquest 2018 en 110.000 euros. La Generalitat de Catalunya aporta 60.000€; 30.000 l’Ajuntament d’Amposta; i la resta la Diputació de Tarragona, que incrementa la seua aportació de 15.000 a 20.000 euros. “L’aposta de l’Ajuntament d’Amposta pel centre d’art és ferma”, ha assenyalat per la seua banda l’alcalde, Adam Tomàs, que també ha intervingut en la roda de premsa de presentació. Pel que fa a l’afluència de visitants durant el 2018 s’ha mantingut la xifra de l’any anterior: unes 5.200 persones.