Set municipis del delta de l'Ebre s'unixen per netejar l'entorn natural

L'any passat es van recollir més de 7 tones de residus

Imatge de la recollida de residus del 2017.
Imatge de la recollida de residus del 2017. | Arxiu PNDE
Redacció
27 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:23h
El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha presentat avui les activitats programades dins la campanya ‘Per un Delta Net’, que des de fa tres anys implica ajuntaments i entitats del territori en la sensibilització ambiental.

El tret de sortida serà el 9 de març, amb la celebració de taules redones per debatre sobre el problema de la brossa marina i adquirir compromisos als diversos municipis.
Del debat es passarà a l’acció, amb una neteja conjunta dels set municipis del delta de l’Ebre (l’Ampolla, Camarles, l’Aldea, Deltebre, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja), que recolliran residus d’espais naturals del seu entorn.

La jornada, que tindrà lloc el diumege 11 de de març; l’any passat va permetre recollir més de 7 tones de residus, amb la participació de 250 persones.

Així mateix, diumenge 13 de maig, Amposta acollirà una altra neteja a la platja d’Eucaliptus, que també forma part de la campanya ‘Let’s Clean Up Europe’, i el divendres 18 de maig, una marató de neteja, la Ultra Clean Marathon, de Sant Jaume d’Enveja a l’Ametlla de Mar.

Esta campanya del Parc Natural del Delta de l’Ebre servirà per difondre també el programa europeu ACT4LITTER, en què participa com una de les 20 àrees marines protegides a tot la Mediterrània per implementar mesures conjuntes per preservar els ecosistemes naturals de les escombraries marines. En esta línia, també es reforçarà la difusió sobre la Setmana Europea de Prevenció de Residus que té lloc al novembre.

La campanya també comprèn la sensibilització ambiental mitjançant conferències a tots els grups de 6è de primària de les escoles públiques de l’àmbit. També es faran tallers sobre la brossa marina i el reciclatge al Saló Infantil de la Setmana Santa d’Amposta.

Per conscienciar sobre la necessitat de reduir els residus, es repartiran gots i coberts reutilitzables en festes, esdeveniments populars i en les guinguetes de la platja, durant la temporada.  A més, s’ha elaborat un vídeo promocional de la campanya i material divulgatiu sobre el plàstic al mar, que s’ubicarà a l’Aquari de la Casa de Fusta de l’Ecomuseu del Parc. També a la fira de l’Arròs de l’Aldea es col·locaran panells informatius sobre les activitats i els objectius de la campanya.

En l’edició de 2017, la campanya ‘Per un Delta Net’ va permetre recollir gairebé 6 tones de residus, sobretot plàstics (82%), seguit amb molta diferència per metalls (6%), tèxtil (5%), i vidre (4%). També es van repartir prop de 5.000 gots reutilitzables. Pel que fa el 2016, es van recollir gairebé 7,5 tones de residus, la majoria plàstics (77%), metall (10%), vidre (7%) i tèxtil (6%), amb la participació de 332 persones.