El govern espanyol rebaixa un 7% el cànon per l'aigua del minitransvasament a Tarragona

Passa dels 0,09757 euros per metre cúbic d'aigua que es pagaven fins estos moments als 0,090668.

La canonada del minitransvasament, poc abans del túnel, amb la central tèrmica de la Plana del Vent al fons.
La canonada del minitransvasament, poc abans del túnel, amb la central tèrmica de la Plana del Vent al fons. | ACN
ACN
23 de febrer del 2018
Actualitzat el 24 de febrer a les 20:44h
El cànon per l'aigua del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona que paguen ajuntaments i indústries baixarà un 7%. Així ho ha aprovat este divendres el Consell de Ministres que, d'acord amb el que establix la llei 18/81, pot revisar l'import cada dos anys. Així, a partir del moment de la seua autorització, el cànon passa dels 0,09757 euros per metre cúbic d'aigua que es pagaven fins estos moments als 0,090668.

La rebaixa s'efectua a partir de l'aplicació de l'índex de revisió sobre els preus de la mà d'obra i els materials. Fins ara, el govern espanyol ha efectuat ja sis revisions, l'última el passat 2016. Els ingressos obtinguts pel cànon, d'acord amb l'esmentada llei del minitransvasament, s'han de destinar a l'encara inacabat Pla d'Obres de Condicionament i Millora de les Infraestructures Hidràuliques del delta de l'Ebre: en altres paraules, les actuacions que havien de permetre recuperar l'aigua que en teoria es perdia per la xarxa de regadiu per transvasar-la al Camp de Tarragona.

Segons ha recordat el Ministeri d'Agricultura el sistema d'amortització d'este pla serà proporcional a la inversió efectuada per cada administració –l'estatal i la de la Generalitat- i al volum de la recaptació. Un cop amortitzades les inversions efectuades i completades les obres i actuacions al Delta, un 80% del cànon revertirà a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i el 20% restant el retindrà la Generalitat per aplicar-lo en l'execució d'obres que permetin un millor aprofitament de la concessió en la part catalana de la conca de l'Ebre.