El director del CNI explicarà el 6 de març les vinculacions amb l'imam de Ripoll

La presidenta del Congrés cita Félix Sanz Roldán a la Comissió de Despeses Reservades perquè comparega a porta tancada

ACN
22 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:11h

Félix Sanz Roldán, en una imatge d'arxiu. Foto: Europa Press


El Congrés ha citat per al dimarts, 6 de març, el director del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), el general Félix Sanz Roldán, perquè done compte a la Comissió de Despeses Reservades dels contactes que va tenir l'espionatge espanyol amb Abdelbaki Es Satty, l'imam de Ripoll considerat cervell dels atemptats de l'agost a Barcelona i Cambrils.

El novembre, el mateix Sanz Roldán va demanar comparèixer en l'esmentada comissió per donar compte, a porta tancada, d'este assumpte, però des de llavors la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que presidix també este òrgan, no l'havia convocat. L'última vegada que es va reunir la Comissió de Despeses Reservades, de la qual formen part els set diputats (un per grup) autoritzats pel ple del Congrés per conèixer secrets oficials, va ser el 14 de desembre per rebre la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va explicar la presumpta ingerència russa a Catalunya.

Algunes forces parlamentàries, com el PDECat, esperaven que per a este mateix dia també s'hagués citat al director del CNI, però l'ordre del dia d'aquella sessió només incloïa la presència de la número dos de l'executiu. Segons va explicar el portaveu adjunt del PDECat, Jordi Xuclà, la mateixa presidenta del Congrés va apuntar que a principis del mes de febrer es fixaria una data per a Sanz Roldán, de manera que dilluns passat va decidir enviar-li una carta per urgir-li que ho fes.

L'objecte de la convocatòria és detallar la vinculació dels serveis secrets espanyols amb l'imam de Ripoll, que va morir en l'explosió de la casa d'Alcanar hores abans que els gihadistes atemptessen a La Rambla de Barcelona. El CNI ha vingut dient que va contactar amb l'imam "seguint els protocols", quan este complia el 2014 una condemna a la presó de Castelló per tràfic de drogues, però ha recalcat que Es Satty en cap cas va ser un confident, com va publicar El País.