El Congrés reclama desmantellar de forma imminent el magatzem Castor

La proposició no de llei d'ERC, aprovada amb l'abstenció del PP, condiciona la mesura a l'encàrrec d'informes tècnics que descarten l'existència de risc

Vista de les instal·lacions del magatzem submarí del Castor des del mar, al fons, les Cases d'Alcanar.
Vista de les instal·lacions del magatzem submarí del Castor des del mar, al fons, les Cases d'Alcanar. | ACN / J. Masal
ACN
15 de febrer del 2018
Actualitzat a les 20:10h
La Comissió d'Energia del Congrés ha aprovat una proposició no de llei que reclama al govern espanyol que faça efectiu de forma immediata el desmantellament de les instal·lacions del projecte Castor si els informes tècnics descarten l'existència de risc.

La iniciativa, presentada per ERC i que ha comptat amb les aportacions d'altres partits de l'oposició, ha aconseguit sortir endavant gràcies a 20 vots a favor –inclosos els de PSOE, Cs, Podemos o el PDeCAT, entre d'altres- i 16 abstencions –principalment del PP-. Tot i tractar-se d'una declaració política, que a la pràctica no obliga a l'executiu a complir-la de forma efectiva, és el primer cop que el Congrés es pronuncia al respecte sense vots en contra, malgrat la reiterada reticència dels populars a desmantellar les instal·lacions del fracassat magatzem de gas submarí a l'espera d'uns estudis desconeguts.

La proposició no de llei, addicionalment, reclama també al govern espanyol que esclarisca les responsabilitats tècniques i econòmiques darrere del fiasco a més de restituir el territori i els ciutadans afectats.

Malgrat l'abstenció final en la votació, el govern del PP continua refractari, a la pràctica, a desmantellar de forma imminent les instal·lacions del projecte Castor, tot i haver assumit i anunciat que mai es posaran en marxa. Així ho preveu la Llei d'Hidrocarburs i ho reclama la Unió Europea en el cas d'instal·lacions no operatives. Però l'executiu espanyol –concentrat a desviar totes les responsabilitats cap al govern socialista de Rodríguez Zapatero-, sense aportar arguments tècnics, continuava assegurant este mateix dimarts, per boca del secretari d'Estat d'Energia, Daniel Navia, que no ho veu clar.

Així, i seguint fil per randa el ja conegut i inamovible discurs oficial, el portaveu dels populars a la Comissió, José Alberto Herrero, ha admès que desmantellar és la sortida més "previsible" en l'escenari actual però, per fer-ho, ha precisat, caldrà abans esperar els resultat dels "estudis" per determinar el moment que es puga dur a terme "amb garanties de seguretat per a les persones i el medi ambient i de forma eficient". Uns estudis que el Ministeri d'Energia mai ha detallat públicament ni ha aclarit si ja ha encarregat o no. Segons l'argumentari dels conservadors, la decisió de no posar en marxa el magatzem i hivernar-lo "garanteix l'estabilitat" geològica de la zona.

En este context, el diputat tarragoní d'ERC i ponent de la proposició no de llei, Jordi Salvador, ha posat en evidència les contradiccions del govern espanyol en este aspecte. Concretament, quan el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, condiciona el desmantellament a una futura extracció del gas que requeriria, segons l'informe del Massachusetts Institute of Technology (MIT), dos o tres anys d'espera per no alterar l'estabilitat del subsòl i provocar nous terratrèmols. "La magnitud del nyap del Castor continua ampliant-se, de les paraules del ministre traiem conclusions pessimistes: diu que era perillós abans i encara ho és, perquè està sobre una falla que encara no sabem com evolucionarà pel traumatisme generat pel magatzem de gas", ha indicat Salvador. El cost de l'operació -que l'any 2007 superava els 140 milions- podria situar-se ara per sobre dels 200. A tot això, s'ha d'afegir el cost de manteniment anual -15,7 milions, el pagament dels quals ha anul·lat el Tribunal Constitucional- i els estudis pendents.

La iniciativa dels republicans, que han reclamat novament, la creació d'una comissió d'investigació, una auditoria tècnica i una d'econòmica del projecte, així com conèixer el cost necessari per desmantellar-lo, ha comptat també amb el suport de la resta de grups majoritaris a l'oposició, que han participat en la transacció del text així com en l'addició d'esmenes.