Les aplicacions mòbils de salut posen en risc les dades personals de milions d’usuaris

De les aplicacions sotmeses en un estudi, un 20% no transmetia a l'usuari cap política de privacitat o el contingut no estava disponible en anglès, l'idioma de l'aplicació

Un estudi alerta del risc de les aplicacions de salut
Un estudi alerta del risc de les aplicacions de salut | Jonathan Oca
Redacció
14 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:28h
El 80% de les aplicacions de salut més populars disponibles per a Android no complixen amb molts dels estàndards destinats a evitar l'ús i la divulgació de dades sensibles dels usuaris. Així ho demostra un estudi europeu, iniciat el 2016, en què ha participat Agustí Solanas, cap del Grup de Recerca en Salut Smart, del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, juntament amb investigadors de la Universitat del Pireu (Grècia) liderats pel Constantinos Patsakis.

La recerca ha posat en evidència greus problemes de seguretat en estes aplicacions, les vint més populars de la xarxa. El treball ha consistit a analitzar-les i posar en coneixement dels desenvolupadors els problemes de seguretat detectats, i comprovar posteriorment si s'havien resolt.

Les aplicacions seleccionades pels investigadors tenien de 100.000 a 10 milions de descàrregues cadascuna i una qualificació mínima de 3,5/5. Per analitzar-ne el funcionament, els investigadors interceptaven, emmagatzemaven i monitoraven les dades privades dels usuaris, com problemes de salut, malalties o agendes mèdiques. Els investigadors van analitzar les comunicacions de les aplicacions, com emmagatzemaven la informació o quins permisos requerien per poder funcionar, així com la manera en què s'administraven les dades. Els resultats van demostrar l'existència de greus problemes de seguretat en la gestió de les dades dels usuaris.

Només un 20% de les aplicacions emmagatzemava les dades als telèfons intel·ligents dels usuaris, i una de cada dues sol·licitava i administrava les contrasenyes d'inici de sessió sense utilitzar una connexió segura. Els investigadors també van detectar que un 50% de les aplicacions compartia amb tercers dades personals, tant de text com multimèdia, com imatges de raigs X, per exemple. Una altra dada: més de la meitat van transmetre dades de salut dels usuaris a través d'enllaços HTTP, la qual cosa comporta que qualsevol persona que hi tinga accés puga disposar d'estes dades.

De les aplicacions sotmeses a estudi, un 20% no transmetia a l'usuari cap política de privacitat o el contingut no estava disponible en anglès, l'idioma de l'aplicació. D'altres demanaven accés a la geolocalització, micròfons, càmera, llista de contactes, targeta d'emmagatzematge extern o Bluetooth dels usuaris, tot i que el bon funcionament de l'aplicació no depenia de l'accés a estes dades.