La galera, la tonyina roja o l’arròs, protagonistes dels nous Tallers de Cuina a l’Espai KM0 d’Amposta

Estos tallers se celebren mensualment i sempre amb productes de proximitat com a protagonistes.

El xef Vicent Guimerà ha dirigit este dilluns el primer taller, centrat en la cuina de la galera.
El xef Vicent Guimerà ha dirigit este dilluns el primer taller, centrat en la cuina de la galera. | Cedida
Redacció
05 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:39h
La galera, la tonyina roja, l’arròs o el vermut rapitenc són alguns dels productes gastronòmics quilòmetre zero que centraran els tallers de cuina que organitza la regidoria de Turisme, Fires i Promoció Exterior al Centre d’Interpretació de l’Espai KM0 d’Amposta. Este dilluns ha començat el primer dels tallers, dedicat a la galera, i a càrrec del xef i propietari del restaurant l’Antic Molí d’Ulldecona amb una Estrella Michelin, Vicent Guimerà.

Tal i com ha explicat el primer tinent d’alcalde, Miquel Subirats, l’objectiu d’estos tallers que organitza des de fa tres anys l’Oficina de Turisme és difondre un dels grans actius turístics d’Amposta i el territori, la gastronomia, i dotar de contingut el Centre d’Interpretació de l’Espai KM0. Estos tallers se celebren mensualment i sempre amb productes de proximitat com a protagonistes. En les passades edicions s'han dut a terme tallers amb empreses i productors de les Terres de l'Ebre que acompanyants o no de cuiners, han apropat al públic en general el coneixement del seu producte i han elaborat diferents plats que el públic ha tastat.

Algunes de les empreses que han passat pel showcooking han estat: Xocolates Creo, Granja Luisina amb el xef Albert Guzmán, La Calafa, Angules Roset amb el xef Xavier Montañés, Pastisseria Alemany Jiménez, Pastisseria Pous, Musclarium, Sushi MC i les Moles amb Jeroni Castell.

Tallers primer semestre 2018
El primer taller s’ha celebrat este dilluns 5 de febrer a càrrec de Vicent Guimerà, xef i propietari del restaurant l'Antic Molí d'Ulldecona, guardonat amb una estrella Michelin. La protagonista del taller de cuina ha estat la galera. En altres temps considerada un crustaci de segona categoria, complicada de consumir i amb poca versatilitat a la cuina, des de fa uns anys s'està posant en valor, i això es veu reflectit en la seua pujada de preu, la introducció progressiva en petits i grans restaurants i diverses iniciatives que s'estan fent per defensar-la com a producte òptim.

El segon taller de cuina serà el 17 de febrer i el conduirà el xef Josep Margalef del restaurant Molí dels Avis de l'Ametlla de Mar i on el producte estrella de la carta és la tonyina vermella de l'Empresa Balfegó & Balfegó. El 17 de març serà el moment del vermut, en este cas amb Adrià Franco, de l'empresa Vermut Rapitenc, el qual mostrarà diferents elaboracions amb este producte. Des de fa dos anys se celebra la diada del vermut a la població.

A l’abril será Inés Príncep, de l'empresa Art de Fruita del Lligallo del Gànguil, qui mostrarà la tècnica del tallat tailandès que dibuixa figures, flors o formes damunt la pell de les fruites i verdures. Petites obres d'art efímer molt visuals que criden l'atenció i poden ajudar a incitar al consum de les mateixes entre els infants. Al mes de maig se celebren a Amposta les Jornades de Cuina Tradicional i el dia 12 de maig tindrà lloc un taller de cuina que vol recuperar una vella recepta, que ens recorde els nostres avantpassats. Enguany el taller de cuina serà a càrrec de l'Associació de Venedors del Mercat Municipal d'Amposta i amb els seus productes, s'elaborarà la recepta de l'arròs, col i fesols. Un plat únic i contundent, típic dels dies d'hivern. Per acabar el primer semestre del 2018 anirà a la cuina de l'Espai Ebre KM0 el cuiner i pastisser Jordi Castell, propietari de Xocola't d'Ulldecona, qui elaborarà dos entrants amb tocs asiàtics i una coca de Sant Joan.

Les inscripcions es poden realitzar a la pàgina web de l'Oficina de Turisme al www.turismeamposta.cat una setmana abans de cada taller.