La Reserva de la Biosfera Terres de l'Ebre ja té 129 empreses del territori adherides

El finançament, projectes europeus per visualitzar la marca i treballar en l'àmbit escolar, reptes per enguany

Roda de premsa de presentació de les actuacions del 2017 de la Reserva de la Biosfera de Terres de l'Ebre.
Roda de premsa de presentació de les actuacions del 2017 de la Reserva de la Biosfera de Terres de l'Ebre. | Cedida
Redacció
31 de gener del 2018
Actualitzat a les 18:25h
El número d'empreses adherides a la marca Reserva de la Biosfera Terres de l'Ebre, que gestiona el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE), va créixer durant l'any passat en un 34 %. Un total de 33 empreses del territori es van incorporar a esta marca de qualitat que ja en suma 129. Del total d'empreses acreditades, un 66% pertanyen al sector agroalimentari, un 27% al turístic, i un 7% al d'artesania i fabricació.

Els responsables del COPATE, gestors de la marca, han destacat el distintiu exclusiu que suposa la Reserva per les empreses adherides. Com a exemple, el vicepresident de l'ens, Enric Adell, ha citat l'empresa Mel Múria, que gràcies a la Reserva de la Biosfera ha entrat amb força en el mercat alemany. També Cerima Cherries, la cooperativa de l'Aldea o el grup fruiter de Benissanet han aconseguit nous clients. Enguany, la Reserva de la Biosfera Terres de l'Ebre vol intentar millorar el finançament, aconseguir projectes europeus com l'Interreg SUDOE que permetrà visualitzar la marca; així com iniciar el treball en l'àmbit escolar.

Pel que fa a les accions relacionades amb la marca, durant el 2017 es van desenvolupar tres fòrums formatius adreçats a les empreses adherides, unes jornades que es continuaran fent durant este 2018. També durant l’any passat es va aprovar el pla de gestió de la Reserva, i es va posar en marxa l'aplicació Ebrebiosfera per a mòbils i tauletes que divulga els continguts del web. Per a enguany, s'ampliarà la promoció d'esta app per oficines de turisme esta propera Setmana Santa.

En el marc del projecte Life Clinomics, el 2017 es va constituir la MESACC, la Mesa Territorial d'Adaptació al Canvi Climàtic i també es van reunir les Meses Sectorials Social, Turística, d'Agricultura i Pesca. L'objectiu del Life Clinomics és augmentar la resiliència de les entitats locals mediterrànies a través de la intervenció en tres territoris: la RB del Montseny, la comarca de l’Alt Penedès i la RB Terres de l'Ebre, i al voltant d'activitats econòmiques significatives: el turisme, agricultura, pesca i explotacions forestals.
L'últim trimestre de l'any també es va presentar un projecte finançat a través d'una ajuda europea Interreg, en el qual la RB Terres de l'Ebre en forma part, el projecte DestiMED, per tal de promoure el desenvolupament del turisme sostenible i desenvolupar projectes ecoturístics en xarxa al Mediterrani.

En este sentit, el director tècnic de la Reserva, Josep Aragonès, ha explicat que es confia entrar en el projecte Interreg SUDOE, on participen Espanya, França i Portugal, que permetrà visualitzar les empreses acreditades per la marca. També s'està a l'espera de rebre finançament per impulsar projectes en el marc del PECT EbreBiosfera i que, l'any passat, es va poder dur a terme un projecte de l'Ajuntament d'Amposta i un del CENFIM del moble.