La Junta de Personal del Verge de la Cinta denuncia el col·lapse a Urgències amb més de 5 hores d’espera

Sosté que la pràctica totalitat dels metges del servei consultats mostren “clars símptomes d’esgotament, ansietat i alteracions del son”

Exterior del servei d'Urgències de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
Exterior del servei d'Urgències de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa. | S.B.
Redacció
23 de gener del 2018
Actualitzat a les 20:01h
La Junta de Personal de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa ha denunciat en un comunicat públic el col·lapse que ha afectat el servei d’urgències durant l’epidèmia de grip, tot rebutjant unes declaracions en què la direcció del centre assegurava que hi ha hagut reforços de personal i que no hi ha hagut cap problema assistencial d’importància.

Segons la Junta de Personal, els reforços a què fa referència la Direcció de l’hospital són a la pràctica només d’infermeria (una infermera). “De la resta de categories professionals, exceptuant els facultatius que sempre estan sota mínims, el que es considerava reforç correspon en realitat al personal imprescindible per desenvolupar una tasca de qualitat. Reforç seria, dons, si s’hagués augmentat durant aquest període de grip, cosa que no ha succeït”, exposa el comunicat.

La Junta de Personal denuncia que, si bé les substitucions i els contractes de reforç per a determinades categories estant fent-se amb comptagotes, no és així en les especialitats mèdiques. “La plantilla de facultatius d’urgències s’ha vist reduïda en aquestes dates, ja que després de treballar durant mesos al límit, la majoria d’ells encara tenen pendents vacances del 2017”, explica. Fins i tot algun cap de setmana el número de metges adjunts s’ha reduït de 3 a 2. “El col·lapse al servei d’urgències ha provocat hores d’espera que molts dies han superat les 5 hores”, per la qual cosa, a la Junta de Personal sí que li sembla que és “un problema assistencial d’importància”.

De fet, pràcticament des del dia de Nadal, l’ocupació dels passadissos i els problemes per ubicar pacients en l’Àrea d’urgències han estat “diaris”, sosté. Així mateix, denuncia que la pràctica totalitat dels metges d’Urgències consultats mostren “clars símptomes d’esgotament, despersonalització i indignació amb el negativisme dels gestors. Molts d’ells tenen símptomes d’ansietat, “burn out”, alteracions del son i evidents dificultats per conciliar vida laboral i familiar.”

Davant esta situació, la Junta de Personal reclama més pressupost per a contractacions de personal, reclama també les inversions necessàries per ampliar els espais que creu del tot insuficients i reivindica un llenguatge “sense trampes”. Sobre això, puntualitza que “no és el mateix reubicar que externalitzar”. El primer terme fa referència a canvi de lloc, no de gestió. El segon fa referència a privatitzar, canvi de titular i gestió i no necessàriament ha d’estar situat fora de l’hospital (cuina, magatzem, bugaderia, informàtica). Es pot privatitzar sense treure el servei de l’hospital i es pot treure un servei de l’hospital sense privatitzar-lo.

Finalment, la Junta de Personal de l’hospital s’afegix a les reivindicacions de la jornada de lluita estatal del dia 25 de gener sota el lema ‘Les llistes d’espera maten’ i demana a tots els professionals i usuaris que facin seves també aquestes reivindicacions.

La CGT va denunciar divendres els col·lapses viscuts a urgències a diversos centres hospitalaris de la demarcació, entre ells al Verge de la Cinta de Tortosa.