La FIO de Móra la Nova torna este cap de setmana amb desenes de propostes dedicades a l'oli

Hi participaran gairebé quaranta cooperatives i almàsseres de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat.

Fragment del cartell de la FIO 2018 de Móra la Nova.
Fragment del cartell de la FIO 2018 de Móra la Nova. | Cedida
Redacció
23 de gener del 2018
Actualitzat a les 12:13h
El Pavelló Firal 1 d’Octubre de Móra la Nova acollirà el proper cap de setmana del 27 i 28 de gener la XVI Fira Intercomarcal de l’oli de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat.

Hi participaran 37 cooperatives i almàsseres de les tres comarques. L’encarregat de donar el tret de sortida, dissabte a les 17 hores, serà el periodista Josep Sucarrats i Miró, periodista gastronòmic i director de la revista Cuina.

El certamen, segons ha explicat la regidora de Fires, Míriam Vinaixa, “aconsegueix cada any tenir més repercussió social i mediàtica. A través de la FIO hem consolidat una fira que va agafant bagatge amb cada cop més afluència de visitants i expositors”.

Com l’any passat i amb la idea de facilitar el coneixement dels excel·lents olis que es produeixen a les comarques riberenca, terraltina i prioratina, la FIO oferirà ‘La II Nit de l’Extraverge’. És una experiència gastronòmica i sensorial de la mà del director d’un dels tres restaurants ebrencs que compta amb una estrella Michelin, el Xef Vicent Guimerà (Restaurant l'Antic Molí, qui guiarà els visitants a través d'un menú de tapes, a degustar la seua cuina maridada amb els monovarietals més intensos, aromàtics i personals.

La II Nit de l’Extraverge, que compta amb el suport del Club OliTast, se celebrarà, com a preàmbul de la FIO, este divendres, a les 21,30 h a la Cooperativa Agrària moranovenca.

Esta nova oferta culinària se suma a l’encetada fa dos anys i que enguany s’hi repetirà: les Jornades Gastronòmiques ‘Mosset amb oli’. En este cas, molts dels bars i restaurants de la població ofereixen tapes a 3 euros on el protagonista també és l’oli d’oliva.

Per a completar esta oferta gastronòmica s’hi han programat activitats tradicionals com el concurs d’allioli, l’esmorzar de la clotxa, la ballada i exhibició de sardanes, el berenar popular de pa amb oli, sucre o sal i el sorteig de lots d’oli, entre altres. També es realitzarà un show cooking a càrrec de la blocaire Evacuinera i els dos tast d’oli, un de obert a tots els visitants i l’altre especial per als més petits.

Com a activitats prèvies, dijous hi haurà les xerrades tècniques de la FIO: “El maneig del cultiu de l’olivera en producció ecològica” a càrrec de Laia Viñas, enginyera agrònoma i tècnica de l’ADV Ecològica de Ponent i “Experiència d’internacionalització d’una empresa oleícola” a càrrec de Jordi Ciuraneta, empresari agrícola. El vídeo promocional de la FIO, que plasma l’esperit d’aquest certamen, i la informació es poden trobar al web de la fira a: www.moralanova.cat/Fio.