Antifrau investiga la presumpta facturació «irregular» de l'exdirector de Lo Pati a l'Ajuntament d'Amposta

L'alcalde sostè que Fibla va actuar "per desconeixement"

Imatge del Centre d'Art Lo Pati, d'Amposta.
Imatge del Centre d'Art Lo Pati, d'Amposta.
ACN
22 de gener del 2018
Actualitzat a les 18:46h
L'Oficina Antifrau de Catalunya (LOAC) ha obert una investigació per "presumptes irregularitats" relacionades amb la facturació de les empreses de l'exdirector del Lo Pati-Centre d'Art d'Amposta, Vicent Fibla, a l'Ajuntament d'Amposta.

Una denúncia anònima ha notificat a la institució governamental que Fibla hauria facturat a l'Ajuntament d'Amposta, pels serveis que oferia la seua empresa en l'organització, per exemple del festival Eufònic o Món Filmat, mentre era director de Lo Pati. Ho hauria fet a través de la mercantil Pla 9 Cultural SL, de la qual és soci únic i administrador. La facturació podria ascendir a 50.000 euros. Pla 9 Cultural es va crear al març de 2015 -abans havia estat una associació-, i va presentar la primera factura al consistori d'Amposta al maig del mateix any. L'actual equip de govern d'Amposta va obrir un expedient sancionador a Fibla quan va conèixer la situació i el va tancar, sense sanció, amb la dimissió de Fibla, el passat mes de juliol.

Segons ha pogut saber l'ACN, la LOAC reclama a l'Ajuntament d'Amposta diferent documentació per tirar endavant la investigació per "presumptes irregularitats" relacionades amb Fibla. Entre altres, Antifrau vol comprovar la compatibilitat de Fibla com a director del centre Lo Pati d'Amposta amb l'exercici d'altres activitats públiques i privades – l'exdirector no hauria fet la sol·licitud per exercir activitats externes-. També es reclama una certificació de l'import, la data i el concepte de tots els pagaments que el consistori hauria fet a Pla 9 Cultural i a l'exdirector, els expedients de contractació dels serveis, i l'expedient sobre el procediment de selecció de Fibla com a responsable del centre cultural. 

Les pressumptes irregularitat van ser destapades per la regidora no adscrita i exregidora de CiU, Rosa Pertegaz. L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, va retreure que l'edil, que havia estat membre de l'equip de govern convergent que ho hauria permès, ara "en vulgui fer un ús polític". De fet esta "instrumentalització política" del cas ha estat una de les crítiques de l'Associació Catalana de Crítics d'Art (ACCA) i de diversos creadors del territori, que han donat suport a Vicent Fibla i han avalat la seua tasca al capdavant de Lo Pati, durant tres anys i mig. 

Tanmateix, el consistori va refusar readmetre l'exdirector perquè havia comès "una falta administrativa molt greu" i va donar per tancat l'expedient amb la renúncia de Fibla. Mentrestant l'Ajuntament d'Amposta acaba de tancar el procés de selecció per rellevar Fibla. Des de fa uns dies, Aida Boix és la nova directora de Lo Pati-Centre d'Art Terres de l'Ebre. Boix havia ocupat el càrrec provisionalment des del passat mes d'agost.

L'alcalde sostè que Fibla va actuar "per desconeixement"

L'Ajuntament d'Amposta s'ha mostrat disposat a col·laborar la LOAC en tot allò que li demane.  "Enviarem tot allò que ens demana i la nostra percepció i seguretat és que aquest govern municipal ha actuat de forma absolutament correcta des del moment que ho detecta", ha defensat l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs. Tomàs ha assegurat que fins i tot han retingut factures, per valor de 15.000 euros, des del moment en què es van adonar que l'empresa que les cobrava tenia com a soci únic i administrador Fibla, que era a la vegada treballador municipal com a director del centre d'arts visuals.

L'alcalde Adam Tomàs ha avançat que explicaran a Antifrau com es va detectar la situació de la presumpta facturació irregular al centre d'arts visuals municipal però s'ha mostrat convençut que Vicent Fibla va actuar per "desconeixement", com ha passat amb altres treballadors del consistori en altres aspectes.