Les Terres de l'Ebre acullen una cinquantena de menors estrangers no acompanyats

La majoria estan albergats en dos centres de primera acollida provisionals ubicats al Baix Ebre i al Montsià i que s'han creat d'urgència

Dos menors en un centre d'atenció, en una imatge d'arxiu
Dos menors en un centre d'atenció, en una imatge d'arxiu | ACN
ACN
18 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:17h
Dos centres d'acollida creats recentment pel Govern de la Generalitat acullen una cinquantena de menors estrangers no acompanyats a les Terres de l'Ebre.

Estos centres d'emergència i temporals, ubicats al Baix Ebre i Montsià, són una de les mesures que coordina la Taula d'Atenció Integral creada arran de l'increment "extraordinari" d'arribada de menors estrangers no acompanyats al país.

Segons dades de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) han estat 1.489 els menors acollits el 2017, 684 el 2016 per no més de 350 el 2015. Això ha suposat una "sobreocupació" en la vintena de centres d'acollida que ja existeixen a país i d'aquests, 7 s'han ocupat exclusivament per estos joves.

El Govern ha destinat nous recursos i s'han creat 200 places temporals noves en 9 centres nous, 44 de les quals als 2 centres de les Terres de l'Ebre.

En estos centres els menors són atesos per educadors, psicòlegs, treballadors socials i mediadors culturals i tenen empara fins a la majoria d'edat, quan poden passar voluntàriament als pisos de foment de l'autonomia.

El 96% d'estos menors són nois, el 68% arriben des del Marroc pel sud d'Espanya, altres també des d'Itàlia, i la majoria tenen entre 15 i 17 anys.

Els factors d'este augment de l'arribada d'estos joves estrangers són molt diversos, des de l'adversitat econòmica als seus països, el tancament de la ruta turca i d'altres fronteres de països europeus o l'augment dels controls a la lliure circulació de persones, entre molts d'altres.

Un cop arribats a l'Estat, passen per alguna altra comunitat autònoma i arriben a Catalunya molts cops amagats davall de camions o en altres circumstàncies perilloses que posen en risc les seues vides.