L'economia catalana creixerà més que l'espanyola, segons el regulador independent

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal pronostica que l'economia millorarà a Catalunya un 0,83% el primer trimestre del 2018, mentre que ho farà un 0,75% en l'àmbit estatal

 José Luis Escrivá, president de l'AIReF, en una compareixença al Congrés.
José Luis Escrivá, president de l'AIReF, en una compareixença al Congrés. | EFE
Redacció
12 de gener del 2018
Actualitzat el 13 de gener a les 16:28h

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha elevat al 0,77% el seu pronòstic de creixement intertrimestral del PIB espanyol en el primer trimestre de l'any, lleugerament per sobre del 0,75% estimat la setmana passada, d'acord amb l'actualització del model "Mipred", que pronostica la taxa de creixement en temps real. Tot i això, el creixement del PIB català serà superior, del 0,83%, segons el mateix càlcul.

D'esta manera, l'alarmisme en relació a l'evolució de l'economia a Catalunya seguix desinflant-se, ja que este organisme independent ja apunta que creixerà per sobre de la mitjana estatal, malgrat que, en un inici, va sumar-se als pronòstics negres d'acord amb el procés que perjudicava les inversions i les empreses. De fet, l'AIReF i el Banc d'Espanya ja van matisar recentment les seues previsions més negres.

L'organisme destaca que les últimes dades conjunturals en l'àmbit espanyol reflectixen una "lleugera acceleració" en el ritme que avance de l'economia, principalment per la major aportació de la demanda nacional, juntament amb el manteniment de la contribució positiva, encara que més moderada, de la demanda externa.

Creixement anual del 3,3%

Així, preveu un creixement interanual del PIB del 3,3% per al primer trimestre del 2018 en comparació del mateix període del 2017, la mateixa dada que estima per a l'últim trimestre del 2017 respecte al del 2016 i dos desenes per sobre del calculat per a la mitjana anual de l'any passat. L'alça del 0,77% previst per al primer trimestre de l'any se situa en línia amb allò calculat per l'AIReF per al quart trimestre del 2017 (+0,8%).

En concret, preveu una alça trimestral del 2,1% en exportacions i del 2,2% en importacions per al primer trimestre de l'any, en el qual la taxa d'ocupats creixerà un 0,7%. Respecte a l'ocupació en termes d'EPA, l'Autoritat Fiscal estima que, entre gener i març, creixerà un 3,1% en comparació del mateix període del 2017, en línia amb el quart trimestre de l'any passat.

Catalunya millora les previsions

Quant a l'actualització del model Mipred Cat, que també estima la taxa de creixement en temps real de Catalunya, eleva fins al 0,77% l'estimació de PIB per a l'últim trimestre del 2017 -molt similar al que ocorre en l'àmbit espanyol- i fins al 0,83% la previsió per al primer trimestre d'este any.

L'organisme presidit per José Luis Escrivá va pronosticar al novembre que l'impacte en l'economia espanyola de la incertesa sobre Catalunya podria ser de quatre desenes (uns 4.000 milions d'euros) si la crisi és temporal, i fins l'1,2 punts del PIB (uns 13.000 milions d'euros) si es perllonga en el temps, per la qual cosa el creixement podria arribar a reduir-se al 1,5% el pròxim any. Per a Catalunya, estimava que l'economia podria caure entre un 0,7% en l'escenari central i un 2,7% si es perllongava el procés sobiranista, a diferència del que preveu ara.