Alcanar es prepara, un any més, per celebrar la festivitat de Sant Antoni

Durant el cap de setmana del 20 i 21 de gener, i en diferents horaris, tindrà lloc el tradicional ball popular, un dels actes més emblemàtics

Cartell de la festivitat de Sant Antoni d'enguany.
Cartell de la festivitat de Sant Antoni d'enguany. | Cedida
Redacció
11 de gener del 2018
Actualitzat el 16 de gener a les 19:29h
La Comissió de Sant Antoni i l’Ajuntament d'Alcanar preparen, un any més, la Festivitat de Sant Antoni, inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.  Durant el cap de setmana del 20 i 21 de gener, i en diferents horaris, tindrà lloc el tradicional ball popular, un dels actes més esperats, en el qual els balladors i balladores lluiran la vestimenta típica de la gent canareva de fa més d'un segle.
 
Entre els actes que tindran lloc el cap de setmana, destaca la tradicional Despertada, en honor de Sant Antoni. El diumenge, 21 de gener, a les quatre de la matinada, els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo cantaran cançons tradicionals en els encreuaments de diferents carrers d'Alcanar. En acabar, a les vuit del matí, tindrà lloc la popular xocolatada preparada pels veïns i veïnes del carrer de Sant Antoni.

Altres actes emblemàtics, que se celebraran el 20 i 21 de gener, són la cercavila a càrrec de la Banda Municipal de Música d'Alcanar, la missa i processó en honor de Sant Antoni, la benedicció dels animals, el sorteig del mantó i la faixa, i la cursa de cintes i trencada d'olles. El programa complet es pot consultar en paper o al web de l'Ajuntament d'Alcanar

La Festivitat de Sant Antoni d'Alcanar està inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya. Esta celebració té més de 100 anys d'història i gaudeix de molt bona salut. Actualment hi ballen més de 600 persones, la qual cosa representa un increment molt gran de la seua pràctica, ja que als anys setanta la participació es reduïa pràcticament a una desena de parelles. També cal destacar que l'afluència de visitants augmenta, malgrat les baixes temperatures del gener, any rere any. La festa està organitzada per la Comissió de Sant Antoni amb el suport de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Alcanar.

Aquest cap de setmana, 13 i 14 de gener, comencen els actes amb la inauguració de l'exposició fotogràfica La petjada de Sant Antoni i la projecció del vídeo recopilatori de totes les entrevistes enregistrades, en el marc del projecte d'etnologia sobre la tradicionalitat de la Festivitat de Sant Antoni, d'Alcanar, que està patrocinat per l'Ajuntament d'Alcanar i el Museu de les Terres de l'Ebre.  La inauguració tindrà lloc el pròxim dissabte, 13 de gener, a les 19 h, al Casal Cívic, i romandrà uns mesos oberta per als visitants.  A més, el grup de teatre Gresol presentarà la seua obra ‘Políticament incorrecte’, que representarà dissabte i diumenge en diferents horaris.

Per tal que els nous balladors i balladores aprenguen el ball i els veterans refresquen la tècnica, esta setmana que han començat els assajos.