La gestió sostenible de la superfície forestal genera 21 llocs de treball a l'Ebre

El COPATE ha coordinat els treballs durant el 2016 i 2017, en base de un ajut anual concedit pel DARP

El COPATE ha presentat este matí, al Consell Comarcal del Baix Ebre, els resultats dels treballs forestals que ha cordiant en els darrers dos anys
El COPATE ha presentat este matí, al Consell Comarcal del Baix Ebre, els resultats dels treballs forestals que ha cordiant en els darrers dos anys | Cedida
Redacció
03 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:45h
El COPATE ha presentat este matí, al Consell Comarcal del Baix Ebre, els resultats dels treballs forestals que ha coordinat durant el 2016 i 2017,  realitzats en base a un ajut anual de gestió forestal sostenible del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP). 

La roda de premsa l’ha obert el president del COPATE, Francesc Gas, qui ha explicat que la presentació d’avui s’ha fet per dos motius, en primer lloc, degut a l’increment considerable de la inversió destinada a estos treballs i en segon terme, pel “salt qualitatiu” que ha suposat per al territori esta inversió. A més, Gas ha ressaltat el paper de l’equip tècnic del COPATE el qual assessora als Ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) en la planificació, sol·licitud, gestió i execució dels treballs. També ha remarcat: “La superfície forestal de les Terres de l’Ebre és del 50%, per tant, un 50% del territori s’ha de gestionar. Ajuts com este han permès la creació de 21 llocs de treball en un any, llocs que es podran consolidar si es manté i perpetua esta gestió.”

Ferran Grau, director dels Serveis Territorials del DARP a les Terres de l’Ebre, ha posat de manifest que “El COPATE és el complement perfecte a la gestió que es fa al territori des del DARP.” Ha explicat que esta gestió a les Terres de l’Ebre ha suposat este any un 16% del total atorgat a Catalunya, ressaltant que “la coordinació entre els tècnics del DARP i el COPATE, la bona entesa entre les dos parts, afavorix la concessió de pràcticament tots els diners sol·licitats, que ha estat del 94’6%, i també en facilita la seua posterior execució.” Tot i així, Grau també ha volgut constatar els problemes que caldrà fer front: l’ampliació del temps d’execució dels plans de millora, ja que actualment s’han de fer massa ràpid; que les condicions siguen les adequades i favorables en els terminis d’execució que es demanen; i que la feina es puga adjudicar a empreses del territori, ja que actualment moltes de les grans empreses encarregades de dur a terme els treballs no sempre ho són. A més, ha remarcat que un dels grans reptes del futur a les Terres de l’Ebre és l’aprofitament de la biomassa resultants dels treballs en calderes, element clau per tancar el cercle ja que són el punt final de consum, generant així una economia circular.

Segons ha explicat el tècnic del COPATE Climent Ferré, enginyer forestal i responsable de l’àrea d’Entorn Natural del COPATE, l’objectiu de l’ajut és la gestió forestal de terrenys públics i la prevenció d’incendis forestals. Per este motiu, els beneficiaris són els municipis i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF’s). En total, s’ha treballat en 15 municipis: Tivissa, Rasquera, la Fatarella, Vilalba dels Arcs, Gandesa, El Pinell de Brai, Bot, Horta de Sant Joan, Tortosa, Roquetes, El Perelló, Tivenys, Paüls, Benifallet i Alcanar. Els treballs ha consistit, a grans trets, en estructurar els boscos per tal d’intentar adaptar-los perquè siguen més resilients en accions de prevenció d’incendis a nivell de paisatge. Treballs que es tradueixen en: aclarides, estassades de sotabosc i podes, arranjament i/o construcció de pistes forestals i formigonats i construcció de franges i punts d’aigua.

L’import atorgat per dur a terme estos treballs ha estat de 873.618’26€ i ha suposat la creació de 21 llocs de treball durant tot l’any, tant de forma directa com indirectament. Tal com ha explicat Ferré, estos treballs forestals han estat possibles gràcies al treball amb equip, essent coordinats pel COPATE, qui ha treballat conjuntament amb els tècnics de la Secció de Boscos de les Terres de l’Ebre del DARP, les ADF’s i els municipis per tal de poder-los dur a terme. 

També s’ha parlat dels reptes del futur d’aquesta àrea del COPATE per al 2018, que són ampliar els beneficiaris d’estos ajuts i augmentar la inversió a nivell de territori; a finals del 2017 ha sortit de nou la línia d’ajut i actualment s’està treballant en la fase de presentació de sol·licituds. També, revertir la no gestió del territori forestal d’ests darrers anys i continuar amb els ajuts del DARP.

Finalment, Paco Gas ha volgut posar èmfasi en que “esta gestió forestal també permet portar l’activitat ramadera a estos llocs, diversificant així l’economia al territori”.