El delta de l'Ebre col·labora en un projecte europeu per analitzar la brossa marina

Els tècnics del Parc Natural fan un mostreig en una zona delimitada a la platja del Serrallo de Sant Jaume d'Enveja

Detall d'alguna de les deixalles que han trobat els tècnics dels Parc Natural del delta de l'Ebre a la platja del Serrallo  en l'acció emmarcada dins del projecte ACT4LITTER
Detall d'alguna de les deixalles que han trobat els tècnics dels Parc Natural del delta de l'Ebre a la platja del Serrallo en l'acció emmarcada dins del projecte ACT4LITTER | ACN / Anna Ferràs
ACN
29 de desembre del 2017
Actualitzat a les 15:59h
El Parc Natural del delta de l'Ebre és una de les vint àrees de la Mediterrània que formen part del projecte europeu ACT4LITTER que estudiarà com evitar, en espais protegits, les escombraries marines i els efectes que la contaminació produix. Els tècnics dels Parc Natural han fet este divendres una primera actuació a la platja del Serrallo de Sant Jaume d'Enveja, en una zona delimitada de 3.000 metres quadrats s'ha mostrejat, classificat i analitzat la brossa marina al llarg de 100 metres del litoral. Tots els materials reciclables, com ara el plàstic, s'enviaran a l'abocador. Més enllà de la recollida de deixalles, el projecte vol conèixer la composició de la brossa marina per actuar en les activitats humanes que la produixen.

El Mediterrani és un dels mars més afectats per les escombraries marines a tot el món. Es tracta d’una problemàtica "persistent i omnipresent" que genera un impacte negatiu en sectors econòmics cabdals com ara la pesca, l'aqüicultura, la navegació i el turisme. Les escombraries marines també amenacen espècies i hàbitats, amb impactes que van des de l'enganxament en xarxes de mamífers marins o la ingesta de plàstics, fins a la bioacumulació i l'alliberament de tòxics de les escombraries, la introducció d'espècies invasores o els danys als hàbitats bentònics. 

EL projecte ACT4LITTER comprèn la identificació de possibles mesures per abordar els problemes de les escombraries marines al Mediterrani, l'avaluació de viabilitat de les mesures identificades que s'han d'implementar, el desenvolupament de 10 plans d'acció específics per prevenir i mitigar les escombraries marines mitjançant un enfocament participatiu, i l'elaboració d'un pla de govern conjunt per millorar la gestió de les escombraries marines.

Els principals socis d'ACT4LITTER són l'Agència de Residus de Catalunya, Sant’Anna School of Advanced Studies (Itàlia). MedPAN – Network of Marine Protected Area Managers in the Mediterranean (França), i Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development (Grècia).