Oberta la primera convocatòria d’ajuts a la pesca i activitats vinculades al mar dins del programa FEMP

Preveuen mig milió d'euros per finançar projectes per al 2018 i mig milió més per al 2019, segons ha anunciat el Grup d'Acció Local Terres de l'Ebre, encarregat de gestionar els ajuts

Alginet, Gaseni i Carles, d'esquerra a dreta, en la roda de premsa este dijous per anunciar l'obertura de la convocatòria.
Alginet, Gaseni i Carles, d'esquerra a dreta, en la roda de premsa este dijous per anunciar l'obertura de la convocatòria. | S.B.
Redacció
28 de desembre del 2017
Actualitzat a les 19:57h
El Grup d’Acció Local Terres de l’Ebre ha anunciat este dijous l’obertura de la primera convocatoria d’ajuts destinats al sector pesquer i aqüícola i a totes les activitats promogudes des de l’àmbit públic i privat vinculades al mar, dins del programa operatiu del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). En esta primera convocatòria es posa a disposició dels sol·licitants mig milió d’euros per al 2018 i mig més per al 2019, per finançar projectes que impliquen crear noves oportunitats per al sector, augmentar el valor afegit del producte del mar, diversificar l’activitat econòmica, protegir el patrimoni ambiental o cultural, i crear ocupació, entre altres valors. Els aspirants, entre ells ajuntaments, confraries i empreses privades tenen de termini fins al 31 de gener per presentar les sol·licituds.

L’aplicació de l’article 155 per part de l’Estat espanyol, segons han lamentat els representants del GAL Terres de l’Ebre, ha posat en risc l’obertura de la convocatòria, un risc que finalment s’ha resolt tot i la demora en la publicació de les bases. Amb tot, el fet que s’haja desbloquejat la situació, amb la signatura de la ministra Tejerina el passat 22 de noviembre i la publicació el 21 de desembre, permet finalment tirar endavant els ajuts. “Certament, per raons alienes al GAL i al govern català, ens queda poc marge per presentar les sol·licituds però per sort haviem fet ja un treball tècnic previ molt important i d’assessorament de manera que quan s’ha presentat l’ordre de la convocatoria ja teniem molta feina feta”, ha destacat el gerent del Grup d’Acció Local, Joan Alginet. De fet, des del 22 de desembre s’han presentat ja 4 projectes aspirants als ajuts.

“Estem parlant d’uns ajuts importants per al sector i com a Grup d’Acció Local tenim la labor de facilitar la feina a tots aquells que vulguen posar en marxa activitats vinculades al mar, perquè cal fer tot allò que estiga a les nostres mans per a que esta opció de finançament es quede al territori”, ha afirmat el vicepresident del GAL Ebre, Jordi Gaseni.

En este sentit, tant Gaseni com Alginet, s’han compromés a “facilitar la feina” i assessorar a través del GAL els possibles aspirants, que com a particulars sovint s’han topat amb tràmits feixucs que han desincentivat l’impuls a noves iniciatives, tal com ha recordat el president de Fepromodel, Miguel Carles. “Estos ajuts són molt importants per a autònoms i petites empreses que inicien nous projectes i que en general ho tenen molt complicat per complimentar tots els tràmits, de manera que de vegades els ajuts es perden o s’adjudiquen a les grans empreses amb assessors al seu abast”, ha afirmat.

Un cop presentada la sol·licitud abans del 31 de gener, la junta directiva del GAL resoldrà, previ informe tècnic, l’import de l’ajut en funció de la puntuació obtinguda en compliment d’una sèrie de criteris de valoració. En termes generals, el percentatge de ‘ajut varia: per a actors públic com ara ajuntament es pot arribar al 100% del finançament; en el cas dels privats l’import màxim és del 50% del cost del projecte, i per a associacions de productors i confraries fins a un 70%, amb una quantia máxima de 150.000 euros per projecte.