La Plataforma en Defensa del Sénia demana que es tornen als consumidors els diners del Castor

La plataforma demanarà la intervenció de les institucions europees per fer complir las sentència del TC contra la indemnització del Castor

Els portaveus de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, Cristina Reverté i Evelio Monfort, mostrant els dècims de la
Els portaveus de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, Cristina Reverté i Evelio Monfort, mostrant els dècims de la | Elena Navarro
Elena Navarro
28 de desembre del 2017
Actualitzat el 29 de desembre a les 17:33h
"Satisfacció parcial". Així és com la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha rebut la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la la indemnització milionària al fallit projecte de magatzem de gas Castor. El moviment social que lluita per desmantellar aquest projecte celebra que el TC haja anul·lat una indemnització que, en paraules del seu portaveu, Cristina Reverté, és "il·legal i il·legítima".

Demanen, però, que “l'empresa concessionària revertisca la indemnització que ha rebut indegudament", ha defensa Reverté, qui també també ha reclamat al Ministeri d'Energia que n’assegure "la restitució dels diners abonats pels consumidors, amb els interessos inclosos i amb la mateixa urgència amb què va pagar la indemnització".

Per la seua banda, Evelio Montfort, també portaveu de la Plataforma, ha ironitzat comparant la indemnització anul·lada pel TC amb la loteria: "la loteria Castor, un premi que el govern espanyol ens fa a tots", ha afirmat irònic, mostrant unes còpies d’esta peculiar rifa.

Montfort ha criticat el govern espanyol perquè "en lloc de beneficiar els que els voten preferixen beneficiar a aquells que els paguen les campanyes electorals". Ha afegit que "amb esta sentència es demostra que teníem raó, però tenim un problema, i és que pagarem un any més gairebé 100 milions d'euros i ja en van tres". El portaveu fa referència al fet que, tot i la resolució del TC, el dia següent al coneixement de la sentència, es va publicar al BOE recollint, un any més, els cànons i peatges que assumeixen els consumidors per pagar el magatzem submarí Castor.

En este sentit, la Plataforma confessa que el compliment de la sentència "és difícil, però tenim esperança". De fet, per pressionar el govern espanyol a que complisca la resolució del TC, la Plataforma enviarà un escrit al Banc Europeu d’Inversions (que va avalar el projecte) i al defensor del poble europeu. Anteriorment, ja havien formalitzat una queixa a la institució bancaria que, segons asseguren els portaveus, la Comissió Europea els ha contestat recentment, reconeguent que no es va procedir correctament però sense exigir més responsabilitats.

A més, també enviaran la sentència al Síndic de Greuges de Catalunya i a les organització de consumidors, per tal que inicien les accions necessàries per defensar els drets dels consumidors, que ja estan pagant la indemnització a través de la seua factura del gas
Per la seua banda, l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, ha afirmat que "estem segurs que el govern central complirà la llei" i que la sentència "posa en evidència la mala gestió del factor energètic i com estes decisions polítiques estan afectant la competitivitat de les empreses catalanes i espanyoles”, ha conclòs.