Compromís celebra que el TC haja vist la indemnització del Castor «il·legal, il·legítima i un espoli de diners públics»

El partit demana responsabilitat penal sobre el Consell de Ministres que va aprovar la mesura

La plataforma Castor, en una imatge d'arxiu.
La plataforma Castor, en una imatge d'arxiu. | Arxiu ACN
ACN
27 de desembre del 2017
Actualitzat el 28 de desembre a les 18:10h
Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han celebrat que el Tribunal Constitucional (TC) haja anul·lat la indemnització de 1350,7 milions d'euros a l'empresa Escal UGS pel projecte Castor. Els parlamentaris han recordat que la formació havia titllat la mesura d'"il·legal, il·legítima i un espoli de diners públics" i, per això, ara esperen que la justícia "vaja més enllà" i actue "penalment" contra l'aleshores ministre d'Energia, José Manuel Soria; el president del govern, Mariano Rajoy, i "tot el Consell de Ministres".

Navarrete ha recordat que el PP es va oposar al Senat a la comissió de recerca sobre el Castor, sol·licitada pels valencianistes per "depurar responsabilitats per tota la caòtica tramitació, els riscos als quals es va sotmetre la ciutadania i esta indemnització fraudulenta a Florentino Pérez", màxim responsable de la companyia ACS, accionista majoritària d'Escal UGS. 

A parer de Compromís, el govern espanyol va actuar "de manera il·legal", per "beneficiar amb diners públics" un "personatge que hauria d'estar davant els tribunals" per "posar el risc a tota la comarca". I denuncien que, després, l'executiu va "bloquejar que es pogués investigar i donar llum a la tramitació".

Compromís afirma que davant la "garrotada" del TC, "urgix depurar responsabilitats" per tal que la decisió de pagar la indemnització a una planta que no va arribar a funcionar "no quede impune". 

El partit s'ha preguntat també com retornarà Escal UGS uns diners que va cobrar "de manera urgent amb nocturnitat i traïdoria" i com es rescabalarà els usuaris que han pogut abonar el cànon d'esta indemnització amb els rebuts de consum.

Mulet i Navarrete també han demanat explicacions sobre els plans de segellat i desmantellament de la planta i volen que s'exigisca a l'empresa que n'assumisca el cost.