Quins jocs de taula demaneu als Reis d'Orient?

Si encara no esteu decidits, us portem les recomanacions de 10 experts juganers, a qui hem demanat a què juguen i quins jocs han demanat ells als Reis

Un mar de jocs per triar i remenar
Un mar de jocs per triar i remenar | Jordi Palmer
Santa Clara
26 de desembre del 2017
Actualitzat el 27 de desembre a les 9:32h
Els Reis ja s'acosten, i si encara no heu decidit quin joc de taula voleu afegir a la vostra carta a SSMM els Reis d'Orient, potser us podran ajudar les recomanacions d'alguns experts. Hem parlat amb 10 jugadors i els hem preguntat amb qui juguen habitualment, a què han jugat recentment i quins jocs volen que els arriben a casa el pròxim dia 6 de gener.
 

L'Aransa i en Carlos són membres de l'Associació Ayudar Jugando Foto: Toni Serradesanferm


L'Aransa González (mestra de primària, 33 anys) i en Carlos Vidal (tècnic en instal·lacions, 35 anys) fa anys que juguen i fan jugar molta gent com a membres molt actius de l'associació Ayudar Jugando. A més, l'Aransa s'ha estrenat enguany com a membre del jurat del Concurs Ciutat de Granollers de Creació de Jocs. A l'hora de jugar, alternen les partides on juguen els dos sols amb quedades amb grups d'amics i, de tant en tant, amb la família. Així, darrerament han jugat a Esbirros, Catan, Magic Maze, Yangtze i Kanagawa; i esperen que els Reis els porten Istambul i ¡Aventureros al tren!.
 

La Judit té 7 anys i és crítica de jocs i ludotecària Foto: Toni Serradesanferm


La Judit Ellakuria (estudiant de 3r primària, 7 anys) pràcticament ha jugat des que va nàixer acompanyada per sons pares, la Montse i l’Urko, que són bons coneixedors de l'utilitat dels jocs de taula com a eina d'aprenentatge per al xiquets. Fa uns anys va participar com a crítica de jocs de taula en el podcast Reservoir Jocs explicant jocs infantils i este desembre s'ha convertit en la ludotecària més jove de l'associació Ayudar Jugando. Juga sobretot amb els pares i el seu germà petit, amb qui s'han fet un fart de jugar al Potion Explosion. Espera que els Reis li porten el Colt Express i La Torre del Dragón.
 

Víctor Borja és cofundador de la companyia de jocs l'Anònima Foto: Toni Serradesanferm


Víctor Baroja (professor d’universitat, 52 anys) és un expert en joc tradicional català i un enamorat de La Morra. Amb l'Òscar García són els alma mater de la companyia de jocs L'Anònima, dedicada a difondre la cultura del joc arreu del territori català. Diu que juga principalment amb la dona i els seus fills, omplint la sobretaula dels sopars amb jocs curts. Últimament han estat jugant al Dixit, Storytelling, Coloretto Time Bomb, i espera que en breu li porten el Kerala per incorporar-lo a les seues sessions de joc.
 

Edu Pascual presenta el programa 'Enjuégate' a Onda Cero Foto: Toni Serradesanferm


Edu Pascual (periodista, 35 anys) fa anys que es dedica al món de la ràdio i actualment presenta l'espai Enjuégate a Onda Cero, on fa divulgació dels de jocs de taula moderns; hi entrevista autors, editorials i professionals. Juga amb la seua parella i també amb una colla d'amics que es reunixen algunes tardes per provar novetats. Darrerament ha estat jugant a Zombicide: Black Plague, Ticket to MarsWanted 7, Sugi i Upstream. Per Reis ha demanat una novetat de la darrera fira d’Essen: el Photosynthesis.
 

En José Manuel Carrión té un blog de jocs que es diu «Crónicas del Circus Máximus 3d» Foto: Toni Serradesanferm


José Manuel Carrión (químic, 44 anys) juga a molts jocs, però n'hi ha un que li té el cor robat: Circus Maximus, on es recreen les curses de quàdrigues a l'arena Romana. Esta passió la mostra al blog Crónicas del Circus Maximus 3D, on retransmet les partides que hi juga amb la versió gegant. A banda, amb qui juga més habitualment és amb la dona i els seus fills de 6, 10 i 13 anys, amb qui últimament han compartit partides a Catan: navegantes, Mysterium, Aventureros al tren: Europa i Splendor. A tots estos espera afegir-hi, a partir del dia 6 de gener, el Nmbr9.
 

En Genís i la Meri són jugadors experts Foto: Toni Serradesanferm


En Genís Morera (administratiu, 41 anys) i la Meri Casas (auxiliar de veterinària, 39 anys) segurament formen part dels jugadors que més en saben dels anomenats jocs de taula “durs”; aquells que per complexitat i durada són recomanables només pels més avesats. A més, la Meri ha estat jurat del Concurs Ciutat de Granollers de Creació de Jocs en múltiples ocasiones i disposa d'una important col·lecció de prototips de jocs de taula editats. Sovint juguen als jocs primer en parella, i després conviden amics per jugar-los amb més gent. Els darrers mesos han jugant al The King’s Will i a l'Anachrony, i han demanat als Reis novetats de la fira d’Essen: Keyper, Agra i Gentes.
 

Nano Márquez és il·lusionista i té el blog «Funattic Channel» Foto: Toni Serradesanferm


En Nano Márquez (il·lusionista, 46 anys), utilitza les cartes per treballar i treballa jugant, jugant amb el públic. El 2014 va donar-se a conèixer iniciant el canal de YouTube Funattic Channel apostant per explicar els jocs utilitzant recursos còmics i cinematogràfics que l'han convertit en un youtuber únic amb uns vídeos molt amens. En Nano alterna les partides amb la seva parella i quinzenalment amb un grup de jugadors, a l'espai Black Cueva, on han estat jugant a Ethnos, A Study in Emerald, Nil DeLuxor i Azul. Si enguany ha estat prou bo, els reis li portaran el Photosynthesis i el Vinhos Deluxe.
 

Lola Allué, filla d'un autor de jocs, ajuda en el procés de creació Foto: Toni Serradesanferm


La Lola Allué (estudiant de 6è Primària, 12 anys) té la sort de jugar a alguns dels jocs que trobarem a les botigues abans que ningú. El seu pare és en Josep M. Allué, un dels nostres més prolífics autors de jocs de taula, i la Lola, juntament amb la resta de la família, formen part d'aquest procés creatiu. Per això no ens pot anomenar alguns dels jocs a què més juguen a casa, perquè encara no han vist la llum; però entre els que sí que estan publicats ens destaca El Cuco Kiko estrena nido i Kiwis voladores mentre la veiem jugant amb eficiència al Fantasma Blitz. A la seua carta als Reis Mags hi ha posat el Mysterium.