Alegria a la Plataforma en Defensa del Sénia per la resolució del TC contra la indemnització del Castor

El moviment ciutadà contra el magatzem de gas reclama que s'aturen els recàrrecs pel magatzem de gas i que es retornen tots els milions pagats

ACN
23 de desembre del 2017
Actualitzat el 27 de desembre a les 16:23h
Manifestació per exigir el desmantellament del Castor, l'octubre del 2013.
Manifestació per exigir el desmantellament del Castor, l'octubre del 2013. | S.Berbís
La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha rebut amb molta satisfacció la resolució del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la la indemnització del projecte de gas Castor. El moviment ciutadà va ser el primer en recórrer a l'alt tribunal per aturar el rescabalament, però el TC els va emplaçar a canalitzar la seua petició a través d'alguna institució. Que el recurs del govern i el Parlament haja estat parcialment estimat per l'alt tribunal ha suposat per a ells una "petita gran victòria". El portaveu de la plataforma, Evelio Montfort, ha lamentat que el tribunal avale la hibernació de les instal·lacions i ha exigit al govern espanyol que ature els recàrrecs que cobra Enagàs per pagar el Castor a Escal UGS a través de la factura del gas, així com que la sentència s'aplique amb caràcter retroactiu, amb el retorn dels gairebé 300 M€ que els consumidors han pagat els últims 3 anys.

No és la notícia completa que els hauria agradat rebre del Tribunal Constitucional, però l'han celebrat com una gran victòria. "A sobre que diu que s'han de restituir els diners, també diu que la ciutadania ha de deixar de pagar. Estos 80 o 100 milions d'euros que Enagás ingressava cada any i que pagàvem entre els ciutadans, ja no s'ha de pagar a partir d'ara. Ja va bé. Potser deixaran de fer alguna carretera però deixarem de pagar", ha celebrat Evelio Montfort, portaveu de la Plataforma del Sénia. 

La resolució del TC, tot i que desitjada, els ha agafat per sorpresa. "No ens ho esperàvem", ha reconegut. Tanmateix Montfort ha assenyalat que hi ha una part de la decisió del tribunal que els deixa un sentiment agredolç. L'aval del TC a la hibernació de les instal·lacions no és la decisió que els hauria agradat escoltar, ja que des del territori sempre se n'ha exigit el tancament definitiu i el desmantellament, sota l'argument que injectar gas en este magatzem submarí és sinònim d'un risc sísmic demostrat amb l'experiència del Castor. 

"Allí mai, mai hi pot entrar gas", ha insistit el portaveu del moviment ciutadà. La plataforma defensa les conclusions geogràfiques en les quals es fonamenta la darrera petició del Síndic de Greuges per reclamar una auditoria tècnica independent que resolga els errors o mancances del projecte Castor o si es va executar sobre especulacions sense base científica". "La roca allí té un grau de fracturació i la pressió que suporta és molt baixa", ha explicat Montfort. "Si tornen a injectar gas, per molt a poc a poc que ho facen, quan arriben a este grau –que determina l'informe avalat pel Col·legi de Geòlegs de Catalunya- rebentarà. És igual si els litres de gas els costa un any o un dia injectar-los, rebentarà", ha advertit.