ERC és compromet a fer efectiu el Fons econòmic de l’impost nuclear per reindustrialitzar la Ribera d’Ebre

Imatge de l'acte de campanya d'Esquerra a Móra d'Ebre, este divendres.
Imatge de l'acte de campanya d'Esquerra a Móra d'Ebre, este divendres. | Cedida
Redacció
16 de desembre del 2017
Actualitzat a les 15:59h
Els candidats ebrencs d’Esquerra Republicana – Catalunya Sí han refermat des de Móra d’Ebre en el seu compromís d’aplicar el 20 % de l’impost nuclear, impulsat des del departament d’Economia de la Generalitat i, en concret, per la secretaria d’Hisenda dirigida per Lluís Salvadó.
 
Salvadó, ara candidat, ha afirmat que ‘la Ribera d’Ebre ha tingut una solidaritat enorme amb el conjunt de Catalunya, assumint dos centrals nuclears que la resta de país no vol tindre. Ara ha d’haver-hi un compromís del conjunt del país perquè el dia que tanquen les centrals nuclears no quede la comarca malmesa i, per tant, retornar esta solidaritat amb un esforç i compromís molt ferm des del Parlament i del  Govern.’
 
El candidat republicà ha manifestat que ‘Esquerra treballarem, com hem fet des del 2014, perquè l’impost nuclear siga efectiu i impulsar projectes que puguen transformar i reactivar la realitat econòmica d’esta comarca de cara al futur. Per això ens comprometem que hi haurà un Fons Nuclear, i intentarem que el doten les empreses que han explotat les centrals nuclears i que són les que han aconseguit uns beneficis enormes’
 
Tanmateix, Salvadó ha  fet saber que ‘si no ens en sortim per esta via, perquè l’Estat espanyol i els partits del 155 sempre defensen els interessos de les centrals nuclears i de les grans companyies elèctriques i no pas els interessos dels ciutadans ni del territori, haurem de dotar este Fons Nuclear amb els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya’.
 
Ara per ara, l’aplicació de l’Art.155 ha estroncat el desplegament del Fons nuclear derivat de l’impost. Salvadó, però, desitja que ‘amb el nou Govern, puguem evitar que el Tribunal Constitucional done la raó al recurs presentat pel govern del PP i que puguem acabar de configurar i aprovar el reglament que dota el Fons Nuclear  i regula la gestió dels 12 M€ anuals que han de revertir al territori’.
 
El candidat republicà ha recordat que, en principi, l’impost nuclear pretenia revertir directament a les àrees nuclears un 10 % dels ingressos recaptats per ajudar en la seva reindustrialització; però després, amb la reformulació de l’impost, este percentatge es va incrementar fins al 20 %, fet que podria reportar uns 12 milions d’euros anuals a les dos zones nuclears.