Vestir algunes peces de roba pot comportar riscos per a la salut

Una investigació de la URV detalla que alguns teixits, a través del seu contacte directe amb la pell, podrien ser potencialment perillosos si la persona que els porta ho fes de forma continuada

Redacció
14 de desembre del 2017
Actualitzat a les 9:38h
Imatge d'arxiu d'unes persones mirant roba a l'interior d'una botiga
Imatge d'arxiu d'unes persones mirant roba a l'interior d'una botiga | ACN
Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona tornen a sorprendre amb una nova recerca. En este cas, alerten que la roba en si mateixa pot representar un risc per a la salut derivat del contacte amb la pell.

Després d'analitzar més de 150 peces de roba, els investigadors han identificat que algunes d'estes mostres a través del contacte directe amb la pell, podrien ser potencialment perilloses si la persona que les portés ho fes de forma continuada.

Este és el cas de la roba de polièster -el teixit que s'utilitza en les samarretes esportives, per exemple-, en la qual s'ha detectat una presència d'antimoni que, en alguns casos, està per sobre dels límits permesos.

Els investigadors, Joaquim Rovira, Martí Nadal, Josep Lluís Domingo i Marta Schuhmacher, pertanyen al grup de recerca TecnATox (Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica). En la recerca, els investigadors van estudiar gairebé 30 metalls diferents que contenien els teixits i els seus efectes quan interactuen amb la pell. Tot i que els riscos derivats de l'exposició dèrmica a alguns metalls tòxics tradicionalment sempre s'han considerat residuals, este treball va posar de manifest que en algunes peces de poliamida negra es troben nivells elevats de crom i altres peces de color verd, blau o marró inclouen alts nivells de coure.

Efectes tòxics

També es va detectar la presència de nanopartícules de plata i de titani en diverses peces de roba, de les quals encara es desconeixen els efectes tòxics. De tots els resultats, el que ha posat en alerta els investigadors ha estat el derivat de la presència d'antimoni en algunes peces de polièster.

Este metall s'utilitza com a catalitzador per fabricar fibres de polièster i és habitual que deixi residus en el procés de fabricació de la roba. Els efectes de l'antimoni en contacte amb la pell es traduixen en algunes afectacions dèrmiques, així com problemes en el tracte gastrointestinal i en l'aparell reproductor. De fet, segons expliquen des de la URV, l'Agència Internacional de Recerca sobre Càncer (IARC), ha classificat el triòxid d'antimoni com un metall possiblement cancerigen per a les persones.

Les persones, exposades a un "còctel d'additius" procedent de la indústria tèxtil

El treball que han dut a terme aquests científics de la URV posa de manifest que actualment les persones estan exposades, a través de la pell, a un "còctel d'additius" procedent de la indústria tèxtil. D'alguns d'estos compostos se'n desconeixen els efectes. Però d'altres, com s'ha comprovat amb l'antimoni, suposarien un risc per a la salut en cas de vestir-s'hi ininterrompudament.