El PSC de les Terres de l'Ebre acusa ERC i PDeCAT de fer-los un «apartheid polític»

Els líders socialistes acusen els republicans de submissió a l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, pel trencament dels pactes als consells del Baix Ebre i el Montsià

Els responsables del PSC a les Terres de l'Ebre: al centre, el primer secretari de la Federació, Manel de la Vega, amb els presidents dels consells del Baix Ebre i el Montsià, Enric Roig i Francesc Miró
Els responsables del PSC a les Terres de l'Ebre: al centre, el primer secretari de la Federació, Manel de la Vega, amb els presidents dels consells del Baix Ebre i el Montsià, Enric Roig i Francesc Miró | ACN / Jordi Marsal
ACN
13 de desembre del 2017
Actualitzat a les 16:43h
El PSC de les Terres de l'Ebre ha acusat ERC i el PDeCAT de posar en pràctica un "apartheid polític" per perseguir-los i marginar-los de les institucions del territori. Així han reaccionat els dirigents socialistes després de la presentació de sengles mocions de censura als consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià, que fins este moment governaven conjuntament amb els republicans.

Els líders del PSC ebrenc han retret els responsables d'ERC de submissió al PDeCAT i de plegar-se a les exigències de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, per procedir al trencament dels pactes. Uns acords, sostenen, dels quals van excloure explícitament les desavinences qüestió nacional i que, consideren, haver complert amb "lleialtat". Neguen haver donat suport a l'aplicació de l'article 155 i assenyalen el Govern cessat com a responsable de l'actual situació. Recriminen també a republicans i exconvergents "fomentar un clima de crispació" ciutadana cap a la seua formació que es traduix, asseguren, en "insults, amenaces i intimidacions".

El primer secretari dels socialistes ebrencs, Manel de la Vega, ha intentat situar el visible enuig dels dirigents del partit més enllà de l'estricte trencament de dos pactes poc mesos després d'assumir l'alternança en el govern. "És bastant més greu: vivim una persecució i un 'apartheid' per part d'ERC i el PDeCAT", ha assegurat. Addueixen els socialistes que tant republicans com exconvergents "fomenten un clima de crispació" entre la ciutadania que després es traduix en acusacions de "no ser demòcrates" o, fins i tot, "fatxes" amb posteriors "insults" a les xarxes socials o pels carrers de les Terres de l'Ebre. Un "extrem d'intolerància total i absoluta", segons l'encara president del Consell del Montsià, Francesc Miró, tot assegurant que la formació també patix l'arrencament de cartells electorals.

Els responsables del PSC, però, tampoc han estalviat retrets posant noms i cognoms als motius de ruptura dels acords de govern que fins ara mantenien als dos ens comarcals amb els republicans i en virtut dels quals ostentaven la presidència en els dos casos, presumiblement fins el pròxim 27 de desembre, quan es voten en els respectius plens.

Segons l'encara president del Consell del Baix Ebre, Enric Roig, l'anunciat pacte entre ERC i PDeCAT que convertirà presidenta Sandra ,alcaldessa de Camarles d'este últim partit, és un "nyap" per la seva "improvisació", "manca de rigor" i les "desavinences" entre els dos nous socis. "Calia fer fora a un president socialista al front de la comarca. És el pacte de la deslleialtat, injust i només justificat per un traspàs de cadires. És el pacte de la submissió d'ERC de Tortosa a Ferran Bel. És qui mana als republicans de l a comarca. A l'Ebre, votar ERC és ara votar a Ferran Bel", ha subratllat. També Miró ha retret a l'exsòcia i futura, novament, president de l'ens del Montsià, Mari Carme Navarro, no haver donat explicacions de la decisió i haver fet "dixat les seues funcions" durant els últims sis mesos que els socialistes han tingut la presidència.

Els socialistes ebrencs, que reclamen "respecte de les lleis" davant les acusacions de "no ser demòcrates", defensen que no han estat ells qui han "liquidat l'Estatut" amb la seua aplicació i acusen el Govern cessat per l'Estat d'haver propiciat l'escenari actual a partir la votació dels dies sis i set de setembre al Parlament. "Si Puigdemont hagués convocat eleccions, el 155 no s'aplicava. El PSC al Montsià, al Baix Ebre i a Catalunya no és culpable del 155", ha insistit un cop rere un altre Roig, per negar que el posicionament dels socialistes al costat del govern espanyol haja estat un motiu suficient per donar per finalitzar l'acord de mandat als ens comarcals amb uns pactes que, programàticament, qualifiquen de "molt bons" i que les diferències amb els socis ajudaven a "enriquir". En este sentit, el president del Consell del Baix Ebre ha avisat els republicans que amb esta actuació "trenquen futurs ponts" per formar govern locals a partir de les pròximes eleccions municipals que han de tenir lloc en un any i mig.