​La Guàrdia Civil protegirà l'interior de les centrals nuclears catalanes a partir de l'any vinent

L'Associació Nuclear d'Ascó i Vandellòs assumirà el cost de la presència policial, que superarà els 8 M€ anuals

La central nuclear de Vandellòs
La central nuclear de Vandellòs | Jonathan Oca
Redacció
12 de desembre del 2017
Actualitzat el 13 de desembre a les 19:56h
La Guàrdia Civil s'encarregarà de la seguretat interior de les centrals nuclears catalanes a partir de l'any vinent per repel·lir un possible atac "maliciós" exterior, segons ha confirmat este dimarts el president de l'Associació Nuclear d'Ascó i Vandellòs (ANAV), José Antonio Gago. Esta mesura, que s'adopta en el marc de l'alerta antiterrorista, implicarà l'estada de 35 agents dels Grups de Reserva i Seguretat (GRS) en cadascuna de les dos centrals. Els efectius s'hi estaran en torns de 15 dies, per la qual cosa el contingent estarà format per un total d'uns 140 agents. L'ANAV assumirà els més de 8 M€ anuals que costarà esta mesura policial -a raó d'uns 61.000 euros per agent- i l'allotjament dins les centrals.

El primer contingent de 35 guàrdies civils s'instal·larà a Ascó a principi de l'any vinent, després que l'Associació Nuclear haja invertit 1 M€ en l'adequació d'una caserna al recinte. A Vandellòs (Baix Camp), s'espera que el desplegament es produïsca a l'estiu. Malgrat això, la vigilància dels accessos i dels perímetres seguirà comptant amb vigilància privada, així com presència exterior dels Mossos d'Esquadra.

"Sempre estarem a favor de tot el que siga protegir la instal·lació, i un atac maliciós contra una nuclear és una cosa que sempre vols evitar", ha assegurat el director de l'ANAV. Segons Gago, amb els mitjans actuals no se sap fins a quin punt es podria evitar una "amenaça seriosa", per la qual cosa s'ha mostrat convençut que la "força pública" a l'interior és el millor mode de reacció, malgrat el cost que els suposarà.

D'altra banda, José Antonio Gago ha desvinculat esta decisió de l'actual situació política a Catalunya i ha justificat que la Guàrdia Civil ja està desplegada a la central de Trillo (Guadalajara), i que en els pròxims mesos també ho farà a les d'Almaraz (Càceres) i Cofrents (València).