Bel Olid (CUP): «Pactar amb qui? Amb els del règim del 78?»

La número sis de la CUP per a les eleccions del 21-D ha defensat que la república “no és una utopia sinó una necessitat” | Este dijous al vespre, la CUP ha iniciat la seua campanya electoral al territori en un acte al Pavelló Josep Luque de Deltebre

Bel Olid durant l'acte d'inici de campanya de la CUP al territori, este dijous al vespre a Deltebre
Bel Olid durant l'acte d'inici de campanya de la CUP al territori, este dijous al vespre a Deltebre | Cedida
Elena Navarro
08 de desembre del 2017
Actualitzat el 09 de desembre a les 15:35h
La CUP ha donat el tret de sortida a la seua campanya electoral al territori amb un primer acte a Deltebre, celebrat este dijous al vespre. El Pavelló Josep Luque s’ha omplert de gom a gom, en un esdeveniment en què hi han intervingut Bel Olid, la candidata número sis per Barcelona; Xavi Milian, el cap de llista per la demarcació de Tarragona; Èrica Bel, cap de llista a les Terres de l’Ebre; Edgar Fernàndez, regidor de la CUP a Reus i militant d’Endavant-OSAN; i Dayana Santiago, regidora de la CUP a Deltebre.

Este ha estat el seu primer míting electoral i, per això, Bel Olid ha demanat “la complicitat” de tots els assistents. En el seu parlament, la candidata independent de la CUP ha criticat ERC i el PDeCAT per voler “tornar a dialogar” per pactar. “Pactar amb qui? Amb els del règim del 78?”, ha preguntat, retòrica.

L’escriptora i traductora ha defensat que “la república no és una utopia, sinó una necessitat, perquè estem vivint uns nivells de repressió que mai hagués imaginat que viuria”. “La república la farem entre totes”, ha afirmat, tot afegint que “l’autonomisme no és una opció” i que “qualsevol reforma de la Constitució espanyola amb les majories que hi ha ara seria encara pitjor”.

En declaracions als mitjans, Olid ha respòs les declaracions de Soraya Sáez de Santamaría, en què afirmava que els independentistes havien pogut viatjar a Bursel·les “pel seu DNI espanyol”. “Només faltaria que no poguéssim viatjar”, ha sentenciat Olid. “Ara viatgem malgrat el nostre DNI espanyol, quan la república pugui estendre aquests documents viatjarem amb els nostres documents de la república catalana, com tots els països han tingut després d’haver-lo canviat pel del país imperialista que els sotmetia”.
 

El cap de llista per a la demarcació de Tarragona, Xavi Milian, durant l'acte d'inici de campanya de la CUP al territori, este dijous al vespre a Deltebre Foto: Cedida


«Tenim la ferralla franquista més gran de Catalunya al centre de Tortosa»
 
Per la seua banda, el cap de llista per Tarragona, Xavi Milian, ha dirigit part del seu discurs a la situació politicosocial ebrenca. Un discurs en què no ha faltat la menció al transvasament de l’Ebre, les eòliques de la Terra Alta “que només beneficien uns quants, com Endesa” o el fiasco del Castor. També ha criticat durament l’alcalde de Tortosa, “aquest alcalde independentista que es diu Ferran Bel que planta l’estelada al mig de la plaça però que en canvi conserva la ferralla franquista més gran de Catalunya al mig del riu”, ha entonat.

“Som una majoria, som una majoria pacífica que tenim clar que la forma unilateral és la única forma viable per poder arribar al nostre futur sense que ens diguin des de la Troika o des de Madrid, com hem de viure el nostre dia a dia”, ha defensat el cupaire. Sobre la proclamació de la República, Milian ha argumentat que no només ha de ser “retòrica”, sinó que “ha d’anar acompanyada d’un seguit de mesures, que han estat aprovades per amples majories al Parlament de Catalunya”.

Milian ha demanat el vot per “superar aquest mur que representa actualment l’Estat Espanyol, no sols per avançar sinó fins i tot per mantenir els mínims drets civils, polítics i democràtics que havíem conquerit”. En este sentit, ha afirmat que des de la CUP conceben estos comicis com una oportunitat “per començar a optar per la via unilateral i la desobediència a l’Estat espanyol i a tot el seu instrument”.
 

L'acte va omplir el Pavelló Josep Luque de Deltebre Foto: E.N


«Una Catalunya autonòmica no té més recorregut»

Més centrat en el programa electoral i les intencions de la CUP a partir del pròxim 21-D, ha anat dirigit el discurs de la canareva Èrica Bel, cap de llista a les Terres de l’Ebre. Bel ha afirmat que “una Catalunya autonòmica no té més recorregut i hem de finiquitar-la” i que “no hi ha alternativa democràtica a la república”.

Per materialitzar-la, la número 1 a l’Ebre ha enumerat alguns dels punts que la CUP considera imprescindibles de dur a terme, centrats en “la construcció de sobiranies amb la creació de xarxes de contrapoder i d’autogestió”. En esta línia, Bel ha remarcat la “necessitat de tenir el poder dels serveis públics i sobre totes les infraestructures bàsiques de país”. “Volem que el centre de la economia siguen les persones i l’entorn on passa la vida, i una banca pública al servei de les persones, ètica i de proximitat”, ha afegit.

Una legislatura de «boicot»

Els cupaires no dubtaran en exercir “una legislatura de boicot si hi ha un mínim dubte o retrocés en materialitzar la república”. Així ho ha defensat el regidor de la CUP a Reus, Èdgar Fernàndez, en la seua intervenció.

“Tenim un problema molt greu. L’Estat espanyol amb totes les seues formes actua impunement, saben que ho poden fer i ho fan constantment”, ha dit, tot afegint que les eleccions “han de servir per ser més per desbordar la lògica repressiva de l’Estat”.
 

Èdgar Fernàndez durant l'acte d'inici de campanya de la CUP al territori, este dijous al vespre a Deltebre Foto: E.N


«No els deixarem passar»

Dayana Santiago, regidora de la CUP a Deltebre ha centrat el seu discurs en repassar el procés català des de l’aprovació de les lleis d’autodeterminació. En esta direcció, ha assegurat que l’antic govern de Junts pel Sí va dixar-los “fora de tota reunió” després de que s’aprovessen estes lleis. “La CUP s’ha oposat a les polítiques de retallades i privatitzacions impulsades i mantingudes pels governs d’Artur Mas i Carles Puigdemont”, ha remarcat.

La regidora també ha aprofitat per denunciar la “repressió de l’Estat espanyol” i l’actuació d’un Tribunal Constitucional “polític i especialment bolcat sobre la administració catalana”,  i “una legalitat espanyola que està feta per impedir l’autodeterminació”. Ha acabat el seu discurs amb el puny enlaire i entonant un: “No els dixarem passar. No passaran”.