L'antic BCN World, la química, les infraestructures i el model sanitari centren el primer debat del 21-D a la demarcació

Els set caps de llista defensen el seu programa a les televisions públiques del Camp i l'Ebre en l'arrencada de la campanya electoral

Els set caps de llista a les eleccions del 21-D per Tarragona. D'esquerra a dreta, Eusebi Campdepadrós, Yolanda López, Òscar Peris, Alejandro Fernández, Matías Alonso, Rosa M. Ibarra i Xavier Milian.
Els set caps de llista a les eleccions del 21-D per Tarragona. D'esquerra a dreta, Eusebi Campdepadrós, Yolanda López, Òscar Peris, Alejandro Fernández, Matías Alonso, Rosa M. Ibarra i Xavier Milian. | Núria Torres / ACN
ACN
06 de desembre del 2017
Actualitzat a les 10:28h
El primer debat dels set caps de llista a les eleccions del 21-D pel Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre ha girat entorn l'antic projecte del BCN World, la convivència del turisme i la indústria química, les infraestructures viàries, l'alliberament dels peatges i l'actual model sanitari al territori, amb els hospitals de Tarragona i Reus com a pals de paller.

Els candidats no han sortit del guió i han defensat els seus programes electorals, en un debat força previsible amb comptades sortides de to. Només el cap de llista popular, Alejandro Fernández, ha buscat tensió amb els partits del bloc sobiranista, als quals els ha acusat de seguir "parlant del passat, d'ells mateixos i de l'autoengany". L'aplicació del 155 i la situació dels presos polítics ha eclipsat l'arrencada del programa, emès este dilluns al vespre per Tac 12 i Canal Terres de l'Ebre, el primer dels debats electorals -fins a quatre- convocats pels mitjans tarragonins.
 
La "normalitat" o "anormalitat" d'estes eleccions ha estat el punt d'inici del debat televisiu en el qual el cap de llista de JxCat, Eusebi Campdepadrós, i el d'ERC, Òscar Peris, han recordat que els presos polítics i exconsellers a l'exili fan del 21-D unes eleccions "imposades il·legalment" en una campanya electoral que "es juga amb desavantatge". Peris ha preguntat al PP si es respectarà la victòria de l'independentisme a les urnes. 

Fernández ha retret que els partits sobiranistes es lamenten que tant Espanya com Europa són "antidemocràtiques" i que "odien" Catalunya, quan potser s'haurien de plantejar "que vostès són els equivocats i la resta del planeta està en l'encert, i que són vostès els que estan a l'altra dimensió de la realitat". "La nació catalana existix i qui trepitja els drets són vostès, Europa no nega l'autodeterminació", ha respost Campdepadrós.

El candidat de la CUP, Xavi Milian, ha defensat amb fermesa la República. "O tornem a l'autonomisme o construïm el futur", ha declarat. Per la seua banda, la cap de llista socialista, Rosa Maria Ibarra, ha presentat el seu partit com l'alternativa per a un "gran acord". "En cinc anys aquest país no ha avançat, més aviat ha retrocedit", ha dit. 

En un discurs similar s'ha posicionat la candidata de Catalunya en Comú, Yolanda López: "Estem on mai hauríem d'haver arribat". Finalment, el cap de llista de Ciutadans, Matías Alonso, s'ha mostrat partidari d'"obrir una nova etapa i dixar este procés que només ens ha portat divisió, trencament social i debats estèrils". 

Els projectes de territori

Sobre el territori, els partits unionistes han retret que la Generalitat s'haja "oblidat" d'esta demarcació. Segons lbarra, en els darrers set anys la inversió ha baixat un 73% i les comarques gironines, en comparació al Camp i l'Ebre, reben el doble d'inversió. "I per què? Som menys catalans els que vivim al sud de Catalunya?", s'ha preguntat. A partir d'aquí, el PSC s'ha compromès a garantir almenys un 10% de la partida d'inversions per a Tarragona.

Desencallar projectes com el CRT -antic BCN World- o el Logis Penedès són altres prioritats pel PSC. Tots els partits, de fet, aposten pel CRT, a excepció de la CUP, que sempre s'hi ha mostrat en contra, i de Catalunya en Comú. De fet, la CUP ha proposat una aliança amb els comuns per combatre el model de turisme massiu o que fomente la ludopatia. 

La seua candidata, però, veu complicada la convivència d'este tipus de turisme amb la química, una indústria que -desmarcant-se del posicionament de la CUP-, ha defensat amb fermesa, pels llocs de treball de qualitat que genera. "La petroquímica és intocable", ha dit López. També l'actual sistema sanitari ha estat motiu de debat. 

Mentre el candidat republicà ha destacat l'obertura de la UCI pediàtrica, el cap de llista popular ha manifestat la seua incredulitat sobre el nou edifici del Joan XXIII i en relació al nou consorci al Sant Joan de Reus. A tot això, el cap de llista Xavi Milian (CUP) ha qüestionat que es conservi "el mateix sistema sanitari que ha provocat el cas Innova".

Finalment, els caps de llista han posat sobre la taula la necessitat d'executar infraestructures a mig fer, com el Corredor Mediterrani i l'A-27. En este punt, Fernández (PP) ha retret a JxCat i ERC que no hagin permès l'alliberament dels peatges de l'autopista C-32. Per la seua banda, Campdepadrós ha responsabilitzat el govern espanyol d'un "dèficit d'infraestructures que provoca un aïllament del territori".