L'Ebre posa en marxa la campanya electoral pel 21-D, enmig d'un clima de protesta

Este dilluns la nit, els candidats ebrencs d'algunes de les llistes van fer la tradicional enganxada de cartell que dona el tret de sortida a la campanya

Imatge de la penjada de cartells de Junts per Catalunya a Tortosa, encapçalada per Mònica Sales
Imatge de la penjada de cartells de Junts per Catalunya a Tortosa, encapçalada per Mònica Sales | Cedida
Redacció
05 de desembre del 2017
Actualitzat a les 23:14h
La campanya electoral per a les eleccions parlamentàries del 21 de desembre ja està en marxa al territori. I ho fa enmig d’un ambient de protesta, amb concentracions als ajuntaments per la llibertat dels presos polítics, arran de la notícia que el Tribunal Suprem manté la presó sense fiança per Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart. En este context, ahir a la nit, els candidats d’algunes de les llistes que s’hi presenten van fer la tradicional enganxada de cartells que dona el tret de sortida oficial a la campanya per unes eleccions que tornen a estar marcades pel procés sobiranista.

Des de Tortosa, Mònica Sales, primera ebrenca a la llista de Junts per Catalunya i Presidenta del PDeCAT a l’Ebre, va encetar la seua campanya qualificant el moment d’”agredolç”, pels presos polítics. “Nosaltres som la llista del president Puigdemont i tenim un objectiu molt clar que és tornar al president al lloc que li pertoca, a la Generalitat. I també volem destituir totes les institucions catalanes que han estat intervingudes per este 155, defensat per un tripartit que l’únic que vol és reprimir-nos com a poble”, ha defensat Sales en declaracions als mitjans.

A l’hora de descriure la seua candidatura, Sales ha fet un símil amb la Via Catalana, per la seua transversalitat: “hem creat una llista de la mateixa característica: en hem donat les mans amb un únic objectiu que és el president Puigdemont, i Catalunya”. També ha aprofitat per dirigir-se a la gent del territori i demanar-los-hi “màxim compromís” per tal de “ser capaços, democràticament, amb estes urnes que ens imposen, de demostrar el nostre suport per Catalunya i per este procés que volem seguir tirant endavant”.
 

Una cinquantena de militants i candidats ebrencs de la coalició ERC - Catalunya Sí van fer l'enganxada de cartell d’inici de campanya a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa Foto: Cedida


Acompanyats d’una cinquantena de militants i càrrecs del partit, els candidats ebrencs de la coalició Esquerra Republicana de Catalunya – Catalunya Sí van fer la tradicional enganxada de cartell d’inici de campanya a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa.
 
La candidata Irene Fornós va defensar que ‘esta és una campanya anormal perquè continuem tenint presos polítics, i entre estos el nostre cap de llista Oriol Junqueras”. “Hi ha una voluntat expressa per part dels defensors de l’Art.155 de perpetuar esta situació per tal que les eleccions vagin a favor d’ells i no d’aquella gent que lluitem per la independència de Catalunya i fer República’, va afegir.
 
Fornós va subratllar que “encarem una campanya amb moltes ganes, farem actes a tots els pobles de les quatre comarques i sortirem a guanyar perquè com a país i com a Terres de l’Ebre ens ho juguem tot. Només guanyant podrem treure els presos, recuperar les nostres institucions, fent república i fer Terres de l’Ebre”.

 

 Els cupaires ha elegit fer una acció simbòlica davant dels jutjats de Tortosa, amb la cara tapada i la boca tancada Foto: Cedida


Per la seua banda, la CUP-CC ha engegat la campanya electoral a les Terres de l’Ebre amb el missatge “DEMPEUS”, que han escollit per “manifestar la ferma voluntat d’avançar cap a la República Catalana i iniciar el procés constituent des de la base per construir una societat més justa, solidària i feminista”.

De manera simbòlica, els cupaires ha elegit fer una acció simbòlica davant dels jutjats de Tortosa, amb la cara tapada i la boca tancada, “per denunciar que són unes eleccions il·legítimes convocades contra la voluntat del poble de Catalunya i en un context d’estat d’excepció que fa dubtar de les garanties democràtiques que necessiten unes eleccions lliures”. En una nota de premsa, la candidatura popular ha explicat que “no ha volgut participar de les clàssiques enganxades de cartells al començament de la campanya perquè no volem transmetre que estes siguen unes eleccions normals”.

La portaveu de la CUP-CC Terres de l’Ebre i número 3 per la demarcació de Tarragona, la canareva Èrica Bel, va insistir, en l’acte d’ahir a la nit, en denunciar que són unes eleccions convocades “amb presos polítics”, amb una justícia que “està al servei del govern central i no garantix les llibertats individuals i polítiques”. Bel va destacar, també, la importància d’estes eleccions per garantir la futura República Catalana i va assegurar “que la CUP-CC serà la garantia perquè el futur govern de la Generalitat obeïsca el mandat popular de l’1O”.
 

La candidatura PSC-Units per Avançar van enganxar el primer cartell a la plaça de l'Àngel de Tortosa Foto: Cedida


Els socialistes, que presenten la candidatura PSC-Units per Avançar, també han triat la capital de les Terres de l’Ebre, Tortosa, per encetar la seua campanya. En concret, la plaça de l’Àngel, on van enganxar el primer cartell. A l’acte, van participar els candidats ebrencs Joan Caballol, Bibiana Porres, Manel De la Vega i Dolors Bel, acompanyats d’un grup de militants.

Segons Caballol el motiu d’escollir esta plaça responia a la voluntat de visualitzar que “des de la candidatura treballarem per tothom, no només per a una part de la societat”. També per considerar-la el centre neuràlgic del petit comerç: “és important baixar el to de les declaracions i escoltar-nos més. El problema de la ciutadania és el seu dia a dia, com tirar endavant, obrir les portes dels seus comerços cada matí”. Caballol va afegir que  “tenim molta feina, hem d’aconseguir reconciliar a la societat, no podem seguir en la situació en que ens trobem degut a l’immobilisme d’uns i per la sortida dels marcs legals dels altres”.

Per la seua banda Bibiana Porres es va mostrar esperançada d’aconseguir uns bons resultats per a la candidatura,  tant a les Terres de l’Ebre com a la resta del país i va defensar que Miquel Iceta és “l’únic que proposa solucions per aconseguir  més inversions per al territori i la recuperació de tot el que se’ns ha estat retallant en serveis bàsics durant els darrers 7 anys”. 

El PP vol "que es dixen d'ocurrencies"

Pel que fa al PP, el candidat a les Terres de l'Ebre, Tomàs Castells, ha manifestat que "volem ser les veus de l'Ebre al Parlament. Volem dir a Barcelona que a les nostres comarques necessitem polítics que ens facen millors hospitals, no polítics que posen en risc la nostra economia ni polítics que, presumptament, ens facen avergonyir amb gravacions que treuen els colors a qualsevol persona". "I és que", segons Castells, "hem d'allunyar l'hospital Verge de la Cinta, i tot el nostre sistema sanitari, de polítics independentistes i negocis poc clars que venen d'altres ciutats". En este sentit, el candidat ebrenc ha recordat que "l'any passat es va tancar amb un augment en les llistes d'espera de Terres de l'Ebre, amb més de 4.000 persones pendent d'operar-se".

El número 2 de la llista del PP per Tarragona de cara al proper 21D també s'ha referit al sector agrícola, assenyalant que "a les Terres de l'Ebre no ens podem permetre que Puigdemont pose en risc temes tan bàsics com la PAC amb una proposta de referèndum per sortir de la Unió Europea". "Sent l'agricultura un sector tan important a les nostres comarques, demanem que es dixen d'ocurrències", ha finalitzat Castells.