El Suprem manté a la presó Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart

El magistrat Pablo Llarena considera que hi ha risc de reiteració delictiva del vicepresident, el conseller d'Interior i els presidents de l'ANC i Òmnium

Redacció
04 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:15h
Furgones de la policia espanyola al Tribunal Suprem
Furgones de la policia espanyola al Tribunal Suprem | Cedida
Oriol Junqueras, Quim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart seguiran en presó provisional incondicional. El magistrat instructor del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena ha decidit mantenir-los entre reixes, però ha permès als altres sis consellers cessats pel 155 sortir de la presó amb el pagament d'una fiança de 100.000 euros cadascun.

D'esta manera, Carles Mundó, Raül Romeva, Meritxell Borràs, Josep Rull, Dolors Bassa i Jordi Turull podran sortir dels centres penitenciaris on els va tancar l'Audiència Nacional espanyola quan les seues defenses facen efectiu el pagament. Quedaran en llibertat provisional amb l'obligació de comparèixer setmanalment a un jutjat, entregar el passaport i la prohibició de sortir de l'Estat.

Risc de reiteració delictiva per l'"explosió violenta" dels manifestants

El principal argument del magistrat Llarena per mantenir Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart a la presó és el suposat risc de reiteració delictiva. En este sentit, el jutge del Suprem assegura que "les seues aportacions estan directament vinculades a una explosió violenta que, si es reiterés, no deixa marge de correcció".

Esta "explosió violenta" que apunta Llarena fa referència a manifestacions i protestes ciutadanes com les que es van produir el 20-S per l'operació de la Guàrdia Civil contra els preparatius del referèndum, especialment la que va tindre lloc a les portes de la conselleria d'Economia mentre una comissió judicial escorcollava l'edifici.

Per contra, no veu risc de destrucció de proves ni de fugida en cap dels presos polítics. En este sentit, recorda que si bé tenen un protagonisme en els fets "equivalent" al de Carme Forcadell, a qui va permetre eludir la presó amb una fiança de 150.000 euros, de la mateixa manera que la presidenta del Parlament han atès els requeriments de la justícia espanyola en contrast als membres del govern que estan a Bèlgica, tenen arrelament personal, laboral i social a Catalunya, i es presenten a les eleccions del 21-D.