El PDeCAT vol Ferran Bel a l'executiva i això precipitaria el relleu a l'alcaldia

Els associats del partit votaran entre demà i dissabte l'ampliació del seu òrgan directiu

Ferran Bel també és actualment diputat al Congrés.
Ferran Bel també és actualment diputat al Congrés. | Adrià Costa
Redacció / ACN
01 de desembre del 2017
Actualitzat el 04 de desembre a les 18:10h
La direcció del Partit Demòcrata (PDeCAT) es prepara per reforçar-se de cara a l'escenari posterior al 21-D, i amb la vista posada a les eleccions municipals del 2019. L'òrgan directiu de la formació que lideren la coordinadora general, Marta Pascal, i el coordinador d'Organització, David Bonvehí, ha proposat una sèrie de noms, entre les quals hi ha el de l’actual alcalde de Tortosa, Ferran Bel, per formar part de la direcció del partit i ocupar-se de l'àrea d'acció política i estratègia municipal.

Això desencadenaria un procés pronosticat, però no per això, menys important. I és que amb l’entrada a l’executiva del PDeCAT, Bel hauria de deixar l’alcaldia de Tortosa per evitar les incompatibilitats de càrrecs, tal com han informat a l'ACN fonts del PDeCAT. Sent també diputat al Congrés, no podria compatibilitzar un altre càrrec públic i això precipitaria un traspàs de poders cap a la seua mà dreta, Meritxell Roigé, que, de fet, ja no repetirà com a diputada al Parlament –no forma part de les llistes al 21-D-  i ha reconegut públicament estar preparada per fer un pas més i assumir este nou paper en l’àmbit municipal.

De fet, Bel ja no tenia previst presentar-se per un tercer mandat a l’alcaldia de Tortosa, i en la darrera campanya ja va anunciar que seria l’últim cop que optaria a l’alcaldia. Des d’aleshores, els rumors que apuntaven a una renúncia a mitjans del mandat han sonant de forma més o menys intensa.

A més de Bel, els altres noms proposats per a entrar a l’executiva són la fins ara diputada parlamentària Maria Senserrich; l'alcaldessa de Calella i també diputada al Parlament; Montserrat Candini; l'exconsellera d'Ensenyament Meritxell Ruiz, i el president del Consell Escolar de Catalunya destituït amb el 155, Lluís Font.

Els associats votaran entre aquest divendres i dissabte si validen la proposta de la direcció. Així se supliran les baixes ja conegudes dels alcaldes de Besalú i Valls, Lluís Guinó, i Albert Batet, respectivament, a més de la d'Elsa Artadi -que va deixar el partit just abans que es configuressin les llistes de Junts per Catalunya. Finalment, el batlle de Sallent, David Saldoni, també ha decidit abandonar l'executiva. Saldoni sona com a possible substitut de Miquel Buch per a presidir l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

Al seu torn, Senserrich s'encarregaria de la branca territorial, i Candini de les relacions internacionals i amb la societat civil. Ruiz obtindria la carpeta d'àmbits programàtics i, finalment, Font gestionaria els estudis i programes de la formació. La proposta, segons les mateixes fonts, és col·lectiva de tota l'executiva, i compta amb l'aval total de Pascal i Bonvehí, que al llarg d'aquesta setmana han fet una ruta pel territori per a explicar els canvis a les bases del partit. 

Des del PDeCAT destaquen que els canvis pretenen dotar l'executiva de més múscul, amb perfil de dirigents amb experiència, tant en alcaldies com al Parlament o fins i tot al Govern, a més de combinar jovent amb gent veterana. El partit vol enfortir-se de cara a l'escenari que es dibuixi després del 21-D i, sobretot, amb la mirada posada a les eleccions municipals del 2019.


D’aprovar-se esta proposta, Bel seria el segon ebrenc en formar part de l’executiva del PDeCat. Actualment també n’és membre l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler en l’àrea de Nous sectors i partit digital.
Així, si les bases avalen els canvis, l'executiva la formaran Pascal, Bonvehí, Marc Castells (coordinador institucional), Lluís Soler (nous sectors i partit digital), Vanessa Farré (mobilització i associats), Dolors Tella (formació) i Xavier Fonollosa (àrea metropolitana i món local), i les novetats de Bel, Senserrich, Candini, Ruiz i Font. La votació es podrà fer de manera telemàtica i també presencial.