Rescatats exemplars de nacres als parcs naturals de Catalunya davant el risc d'extinció

Es tracta del mol·lusc més gran del Mediterrani, que està sent atacat per un paràsit | Alguns dels exemplars recollits es portaran a l'IRTA de la Ràpita

Pla general del lloc del Parc Natural del Cap de Creus on s'ha fet el rescat
Pla general del lloc del Parc Natural del Cap de Creus on s'ha fet el rescat | Xarxa de rescat Fauna Marítima
ACN
28 de novembre del 2017
Actualitzat el 29 de novembre a les 16:44h
Este dimarts al matí s'ha fet al Parc Natural del Cap de Creus un rescat de nacres, un mol·lusc del mar Mediterrani que es troba al límit de la supervivència. El motiu és que un paràsit, el protozou Haplosporidium, està acabant amb molts dels exemplars. Per tal d'evitar-ne l'extinció, tècnics de la xarxa de rescat de Fauna Marítima de Catalunya fan operacions com esta en espais protegits on encara s'hi troben exemplars, un dels quals és el delta de l'Ebre.

La nacra és el mol·lusc més gran que habita al Mediterrani. Pot arribar a fer fins a 1,20 metres de llargada i viure uns vint anys. Estos exemplars aniran a centres com l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita o a d'altres del País Valencià i Múrcia, ja que el projecte també l'impulsa el ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

La nacra, amb el nom científic de Pinnanobilis, ja havia passat de ser una espècie comuna a estar amenaçada per la contaminació, les àncores dels vaixells, la pesca o la desaparició de les posidònies. L'arribada d'este paràsit a les aigües mediterrànies està matant molts exemplars i la seua extinció ara és cada vegada més a prop.

La desaparició del mol·lusc va començar al sud del litoral mediterrani espanyol i ha anat pujant fins a Catalunya. Per tal d'evitar-ho, el departament de Territori i Sostenibilitat i el ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient han començat a traslladar exemplars a instituts de recerca com l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita. Les actuacions de rescat s'estan fent als Parcs Naturals del Cap de Creus, el del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter i el del delta de l'Ebre.