Salvadó minuts abans de l'entrada de la GC al seu despatx: «Surt fora al pati i llença els papers»

El secretari d'Hisenda hauria aconseguit amagar documentació sensible

Oriol Junqueras saluda Lluís Salvadó, mentre estava detingut a la secretaria d'Hisenda aquell 20 de setembre.
Oriol Junqueras saluda Lluís Salvadó, mentre estava detingut a la secretaria d'Hisenda aquell 20 de setembre. | Cedida
Redacció
22 de novembre del 2017
Actualitzat a les 15:34h
Faltaven 10 dies per l’1 d’octubre i la justícia espanyola pretenia donar el primer cop d’efecte contundent contra el referèndum. Poc abans de les 8 del matí d’aquell 20 de setembre, la Guàrdia Civil entrava al despatx de l’aleshores secretari d’Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, en compliment de l’ordre emesa pel titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que investiga diversos alts càrrecs de l'Administració catalana per presumptes delictes de desobediència, prevaricació i malversació en relació a l'organització de l’1-O.

És en este context que es produïxen una sèrie de trucades -intervingudes per la Guàrdia Civil- entre Salvadó i la seua secretària, que s’han incorporat al sumari del cas i que ha difós La Vanguardia.

En estes trucades es pot escoltar com una de les persones de confiança de Salvadó a la secretaria d’Hisenda el truca per alertar-lo de l’arribada de la Guàrdia Civil. “Agafa de damunt la meua taula de reunions tota la pila de papers que hi ha, surt fora al pati i llença’ls”, li demana el rapitenc. “N’he posat uns quants a sota una caixa d’aigües”, li respon la secretària. La policia espanyola havia entrat ja a la seu d’Hisenda i demana registrar el despatx de Salvadó.

“T’han precintat el despatx, la taula de reunions l’havíem deixat buida. T’han desconnectat l’ordinador, es pensen que aquell és el bo. Vine sense ordinador”, continua una altra de les converses. Pel que sembla, part de la documentació més sensible es va poder amagar.  “Això que tens controlat, desaparegut”, li demana Salvadó. “Sí, està sota una caixa d’agües, li demano a la Raquel que s’ho emporte a algun lloc?”, “Sí, sí. Prudents per telèfon, eh?”, demana el secretari d’Hisenda abans d’acabar la conversa.

Queda clar, pel to i la brevetat de les converses que Salvadó sospitava que tenia el telèfon punxat. Precisament, el seu mòbil és un dels elements que van quedar intervinguts per la Guàrdia Civil, per la qual cosa no consten converses posteriors a les interlocutòries del jutge. 

Les converses difoses per La Vanguardia.