Una cinquantena d’agents socioeconòmics ebrencs participen en la presentació del Pacte Nacional per a la Indústria

Durant la jornada s’han exposat les línies estratègiques i accions previstes dins del pacte

La directora general d’Indústria, M. Àngels Chacón, acompanyada de la directora territorial d’Empresa i Coneixement, Mercè Miralles, i el delegat d’ACCIÓ de les Terres de l’Ebre, Xavier Cortiella, ha presentat les línies estratègiques del Pacte
La directora general d’Indústria, M. Àngels Chacón, acompanyada de la directora territorial d’Empresa i Coneixement, Mercè Miralles, i el delegat d’ACCIÓ de les Terres de l’Ebre, Xavier Cortiella, ha presentat les línies estratègiques del Pacte | Cedida
Redacció
21 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:43h
La directora general d’Indústria, M. Àngels Chacón, acompanyada de la directora territorial d’Empresa i Coneixement, Mercè Miralles, i el delegat d’ACCIÓ de les Terres de l’Ebre, Xavier Cortiella, ha presentat les línies estratègiques del Pacte Nacional per a la Indústria a més d’una cinquantena d’agents socioeconòmics de les Terres de l’Ebre.
 
Chacón ha destacat que “El Pacte Nacional per a la Indústria inclou compromisos concrets i de tots els agents implicats per afavorir crear més indústria” i també ha presentat l’estratègia i les accions que s’han treballat en 6 grups de treball: en competitivitat i ocupació industrial; dimensió empresarial i finançament; indústria 4.0 i digitalització; formació; infraestructures i energia; i sostenibilitat i economia circular. Els principals resultats i actuacions dels sis grups de treball es detallen a continuació:
 
Competitivitat i ocupació industrial
 
- 25 actuacions agrupades en 4 línies.
- 226 MEUR de pressupost el 2017.
- 739 MEUR de pressupost fins al 2020, els quals mobilitzaran 1.751 MEUR de recursos d’altres administracions i del sector.

L’objectiu és potenciar la capacitat del teixit empresarial català per mitjà del binomi format per la internacionalització i la innovació, així com impulsar l’emprenedoria, especialment la de base tecnològica. Este pacte té la vocació de generar ocupació de qualitat en el sector industrial.

Entre les principals actuacions d’este grup hi ha la creació d’un Observatori de la Indústria que s’encarregue del seguiment del Pacte i de l’elaboració d’estudis i informes d’economia industrial. També es crearà una oficina tècnica de suport a la indústria en relació a les barreres d’internacionalització que dependrà d’ACCIÓ.
 
Dimensió empresarial i finançament 

- 11 actuacions agrupades en 4 línies.
- 49 MEUR de pressupost el 2017.
- 107 MEUR de pressupost fins al 2020, els quals mobilitzaran 531 MEUR de recursos d’altres administracions i del sector.

L’objectiu és incrementar la dimensió de les pimes per tal que puguen competir eficaçment en el mercat global i actuen com a tractores de l’economia; així com posar a disposició del sector productiu instruments eficients de capitalització i de finançament per facilitar el creixement i l’activitat empresarial.

En este sentit, es crearà un programa de finançament per a les empreses,  vinculat per al període 2017-2020, el qual inclou tant instruments de finançament a llarg termini amb bonificació d’interessos com mecanismes d’aval a les operacions de finançament del circulant i de les inversions en internacionalització, innovació i reactivació industrial.
 
Indústria 4.0 i digitalització
 
- 17 actuacions agrupades en 4 línies.
- 75 MEUR de pressupost el 2017.
-178 MEUR de pressupost fins al 2020, els quals mobilitzaran 385 MEUR de recursos d’altres administracions i del sector.

L’objectiu és difondre entre les empreses la importància de la disrupció que pot provocar la Indústria 4.0 en el mercat; així com capacitar el capital humà per donar resposta a la demanda de nous perfils, prestar els serveis avançats i promoure les infraestructures necessàries per al desplegament de la Indústria 4.0.
 
Formació
 
- 22 actuacions agrupades en 4 línies.
- 167 MEUR de pressupost el 2017.
- 699 MEUR de pressupost fins al 2020, els quals mobilitzaran 882 MEUR de recursos d’altres administracions i del sector.

L’objectiu és millorar la capacitació de treballadors i treballadores per mitjà d’una formació professional, una formació contínua i de l’emprenedoria i una formació universitària que donen resposta, de qualitat i flexible, a les necessitats de les empreses i de la societat, així com al canvi tecnològic i dels modes de producció. 

El PNI vol fomentar la vocació industrial i emprenedora. En este sentit, desplegarà un projecte interdepartamental de les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques a través del pla Stemcat.
 
Infraestructures i energia

- 31 actuacions agrupades en 4 línies.
- 53 MEUR de pressupost el 2017.
- 352 MEUR de pressupost fins al 2020, els quals mobilitzaran 697 MEUR de recursos d’altres administracions i del sector.

Esta línia té per objectiu fer que Catalunya dispose d’un millor equipament infraestructural, que permeta augmentar la productivitat industrial, vertebrar el territori i afavorir l’atracció d’inversions; així com reduir els costos energètics de la indústria catalana enfront dels competidors i millorar l’eficiència i l’estalvi energètics.

Sostenibilitat i economia circular
 
- 11 actuacions agrupades en 4 línies.
- 28 MEUR de pressupost el 2017.
- 150 MEUR de pressupost fins al 2020, els quals mobilitzaran 350 MEUR de recursos d’altres administracions i del sector.

S’aposta per una economia verda i circular, que estalvie recursos, pose en valor els residus i impulsi així la innovació i la competitivitat industrial. En este sentit, es vol reforçar el model de prevenció de residus i avançar en la transformació del residu en recurs; així com també fomentar projectes d’R+D i innovació en l’àmbit de l’economia circular, transformar l’actual Agència de Residus de Catalunya en l’Agència de Recursos de Catalunya i promoure un Programa Català de la Simbiosi Industrial.
 
La Generalitat, a través del desenvolupament de les mesures que preveu el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI), invertirà un total de 1.844 MEUR per desenvolupar més de 116 actuacions que enfortisquen  el sector fins al 2020. Este pressupost mobilitzarà més de 3.100 MEUR de recursos d’altres administracions i del sector privat en este mateix període. Per este primer any ja s’han destinat 468 MEUR.