Rècord històric d'exportacions a Tarragona i l’Ebre amb un creixement del 21% de gener a setembre

Els productes energètics es disparen amb un increment del 146% durant els primers nou mesos de l'any

Un operari de Repsol a Tarragona davant la nova columna de destil·lació, dins la refineria al complex industrial
Un operari de Repsol a Tarragona davant la nova columna de destil·lació, dins la refineria al complex industrial | ACN / Núria Torres
ACN
21 de novembre del 2017
Actualitzat a les 16:57h
Les exportacions al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre registren rècords històrics a tots nivells. Amb un volum de 6,294,4 milions d'euros en exportacions de gener a setembre, la demarcació assolix el seu màxim històric de vendes a l'estranger. Segons les xifres publicades aquest dimarts pel Ministeri d'Economia, les exportacions de les empreses tarragonines han crescut un 21,9% durant els primers nou mesos de l'any.

Este setembre ha estat el millor mes de la seua història. S'ha tancat amb 823,6 milions d'euros en vendes a l'exterior, el que representa un increment del 38,5% en relació al setembre de l'any passat, i suposen un 3,5% del total d'exportacions de l'Estat. Les exportacions durant el tercer trimestre al territori s'han situat en 2.087,40 milions, amb un increment de gairebé el 25% en relació amb l'any passat. Bona part d'estos volums històrics s'expliquen pels productes energètics, que s'han disparat un 146% en l'acumulat de l'any, i els productes químics que mantenen el ritme de creixement de l'any passat.

Un cop més, amb les dades acumulades amb el tercer trimestre de 2017, a la demarcació de Tarragona, mentre els productes energètics, com els combustibles, els derivats del petroli i els olis minerals, són el segon sector en exportacions i s'han disparat més del 146% respecte el 2016, la importació d'este tipus de productes gairebé triplica les vendes exteriors (amb 3.514,1 milions d'euros d'importacions). Els productes energètics són, per tant, la causa principal del dèficit de la balança comercial a les comarques tarragonines, que dixa un saldo negatiu de 2.042,8 milions d'euros en este sector i de 2.840,4 milions d'euros en el global.

L'altre gran sector exportador és la química i sobretot la venda de materials plàstics i productes orgànics. Els comptes dels productes químics són més estables. Ha exportat material fins al setembre per valor de 2.019,1 milions d'euros i n'ha importat per valor de 1.700 milions d'euros, amb un saldo positiu de 318 milions.

A més dels combustibles, i la manufactura de plàstics, també s'han exportat xifres notables d'aparells i materials elèctrics (464 MEUR), màquines i aparell mecànics (271 MEUR), joguets (211 MEUR), productes químics no orgànics (186 MEUR), olis essencials per a perfumeria (153 MEUR), productes cereals i de pastisseria (148 MEUR), tractors i altres vehicles (143 MEUR), fruites (132 MEUR) i mobles (96 MEUR).

Les destinacions on arriben els productes tarragonins i ebrencs continuen sent països de la Unió Europea. Lidera la llista França, amb unes vendes per valor de 909 milions d'euros, seguida d'Itàlia, amb 596 MEUR; Alemanya, amb 545 MEUR; i Portugal, amb 438 MEUR, que avança als Estats Units, amb 383 MEUR. 

Les importacions al Camp i l'Ebre creixen un 32,5%

Les empreses tarragonines mai havien exportat tant. S'ha registrat el millor setembre, el millor tercer trimestre i també les millors xifres de vendes a l'exterior dels primers nou mesos de l'any. Però les importacions també presenten molt bons resultats. En importacions, el territori tarragoní i ebrenc suma unes vendes de 9.360,50 milions d'euros en l'acumulat de l'any, un 32,5% més que el mateix període del 2016, i representen un 4,2% del total de l'Estat. En concret, al setembre les importacions han estat de 1.050 milions d'euros, amb un increment del 19,2% més que el mateix mes de l'any passat.