Flix reviu l'últim episodi de la batalla de l'Ebre amb la retirada dels republicans pel pont de ferro

És la quarta recreació històrica que es fa al municipi, quan fa 79 anys dels fets

Soldats republicans desfilen davant un camió en la retirada a Flix.
Soldats republicans desfilen davant un camió en la retirada a Flix. | ACN / S. Jardí
ACN
20 de novembre del 2017
Actualitzat a les 11:03h
Flix ha tornat a viure este diumenge la retirada de l’exèrcit republicà en l’últim episodi de la batalla de l’Ebre, ara fa 79 anys. La quarta recreació històrica, on han participat unes 130 persones d’associacions diverses, ha representat el replegament dels republicans per Flix, mentre una altra part es quedaven defensant la serra de la Fatarella, i el creuament del riu, amb la culminació de la voladura del pont de ferro per on havien passat. “Este va ser l’últim episodi de la batalla de l’Ebre i gairebé el final de la guerra civil”, segons explica Jaume Massip, de l’associació la Cana. A banda del component lúdic –la recreació ha comptat amb dues avionetes que han ofert una actuació vistosa-, la recreació és un exercici de memòria històrica.

Els trets han ressonat per la zona del Passeig de l'Ebre i el Riu de Baix, quan els contingents de les tropes de la Segona República han començat la retirada, juntament amb diversos veïns del poble, i han passat el riu pel pont de ferro –que acabaria volant-se quan passe el darrer republicà-, mentre es produïen els últims combats entre els darrers soldats republicans, voluntaris per quedar-se, i l'exèrcit franquista. Aleshores, les avionetes han començat a simular un bombardeig damunt del riu, volat, que impedeix el pas dels nacionals a l'altra banda.

El regidor de Patrimoni Històric de Flix, Francesc Barbero, ha apuntat que, més enllà del component vistós de l'espectacle, les activitats complementàries ajuden a situar la recreació en un exercici de memòria històrica. Així, s'ha programat una xerrada sobre les fosses comunes, a càrrec del Banc d'ADN, o s'ha projectat la pel·lícula 'Incerta Glòria', d'Agustí Villaronga. De cara l'any vinent, quan farà 80 anys del final de la batalla de l'Ebre, Flix prepara modificacions en la recreació per fer una celebració especial en un any que, arreu del territori, es viurà amb intensitat.

També Masip ha assenyalat que tot i que queden poques persones que van lluitar a l'època, sí que en queden que van viure els fets quan eren molt joves i encara ho recorden. "Sempre parlen de les desgràcies de la guerra i són testimonis que guardem", ha dit. La recreació no s'ha centrat únicament en el punt bèl·lic i no ha obviat el paper del poble en les guerres. De la mà de Flexus, diversos veïns s'han vestit per l'ocasió i han fet carmanyoles per deixar casa seua i marxar cap a l'exili. Per Barbero, tots els pobles riberencs tenen present "les petjades" que va deixar la batalla de l'Ebre. "És un tema present, i els vilatans de més edat recorden com els pobles van quedar pràcticament buits, refugiats en masos i escampats pel terme", ha explicat el regidor.

La Conxita Domènech és una de les veïnes que ha participat, i ha explicat que han simulat la marxa del poble. "Fem una fugida molt sentida, ens ho creiem, i la gent desprèn les emocions, i després passem el riu". Segons Miquel Ferragut, de Voluntaris La Fayón, els nacionals es troben amb un poble buit quan arriben. "Hi ha gent que aleshores aprofita per assaltar, d'altres que busquen familiars, però no troben ningú, i aquells que no tenien idees tan republicanes no van travessar el riu i se'n van anar per les hortes o les finques", explica.

La quarta recreació històrica del final de la Batalla de l'Ebre ha estat organitzada per l'Ajuntament de Flix, l'Associació La Cana, el grup de recreació Voluntarios de Fayón i Flexus Teatre. Hi ha participat unes 130 persones en total.
 

Dos veïns de Flix, vestits de l'època, esperen abans de passar el riu per anar cap a l'exili, en la quarta recreació. Foto: ACN / S. Jardí