Comença el cicle de conferències de les «Històries de la Mar de l'Ebre» al Museu de la Ràpita

Tots els divendres del mes de novembre hi haurà ponències de la mà d’estudiosos i protagonistes d'històries i anècdotes al voltant de la costa del delta de l’Ebre

Museu del Mar
Museu del Mar | Sofia Cabanes
Redacció
03 de novembre del 2017
Actualitzat a les 18:15h
S'ajorna la primera conerència de la quarta edició del cicle de conferències 'Històries de la Mar de l’Ebre', que havia de celebrar-se este divendres al vespre, per l'empresonament dels consellers i les concentracions convocades. Així, tots els divendres del mes a partir del dia 10 hi haurà ponències de la mà d’estudiosos i protagonistes alguns dels aspectes, històries i anècdotes al voltant de la costa del delta de l’Ebre.

En la primera conferència, i aprofitant que es complixen cent anys de la creació de les Drassanes Nicolau. Miquel Nicolau  aproparà els asssitents a la història d’estes drassanes familiars que al llarg de 5 generacions han estat en funcionament primer a Tortosa i després a la Ràpita. Unes drassanes que s’han adaptat als temps, treballant amb nous materials i tècniques que han permès que l’empresa haja esdevingut capdavantera en el sector.

Este 2017 també es complixen cent anys de la Primera Guerra i, en esta línia, els assistents podran escobrir de la mà de Josep Maria Castellví –membre de la Societat Catalana de Recerca Subaquàtica i estudiós dels derelictes de la I i la II Guerra Mundial a la Mar de l’Ebre– la guerra submarina que va tenir lloc fa un segle entre els alemanys i la navegació aliada a la mar de l’Ebre i de la que encara en resten alguns vestigis.

La tercera de les ponències anirà a càrrec de Joan Cartes, un pescador ja jubilat que durant més de 40 anys va viure de la mar  i al mar. Pescador d’arrossegament, nét, fill i pare de pescadors, ha vist com la vida a través de l’activitat de la pesca ha canviat molt en els darrers anys, podent oferir una visió de quina ha estat l’evolució d’esta activitat. Durant la seua vida també va ser-hi a la marina mercant, important a la Ràpita diverses tècniques de pesca i de reparació d’arts de pesca que ells havia aprés i observant en altres punts geogràfics.

El cicle el tancarà l’investigador Cristóbal Aguilera, que ens oferirà una xerrada de divulgació i aproximació a la societat en general sobre què és l’aqüicultura, com treballen, quines feines fan, per a què... Una xerrada que té per objectiu apropar aquesta feina a tots els públics, alhora que estrena la col·laboració entre el Museu de la Mar de l’Ebre i l’IRTA en este cicle de conferències, on es preveu que cada any hi haja una xerrada a càrrec d’investigadors de l’IRTA.