La Diputació de Tarragona s'oposa a l'aplicació de l'article 155

Discrepàncies entre el PDeCAT i la CUP que presenten mocions diferents en relació a l'alliberament dels Jordis

Imatge del ple de la Diputació de Tarragona on es debaten mocions en contra de l'article 155 i a favor de l'alliberament dels Jordis
Imatge del ple de la Diputació de Tarragona on es debaten mocions en contra de l'article 155 i a favor de l'alliberament dels Jordis | Núria Torres
ACN
27 d'octubre del 2017
Actualitzat el 28 d'octubre a les 23:03h
La Diputació de Tarragona ha aprovat una moció presentada pel PDeCAT i ERC en contra de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. El PSC, que s'hi ha abstingut, ha presentat una moció pel seu compte on no fa referència explícita al "suport al govern i al Parlament per continuar treballant per a les legítimes aspiracions del poble de Catalunya", tal com exposa la moció conjunta. Els socialistes s'han quedat sols votant a favor del seu text, que no ha quedat aprovat. En el debat de mocions durant el ple ordinari d'este divendres, també hi ha hagut discrepàncies en el contingut de la moció que reclama l'alliberament dels Jordis fins al punt que la CUP i ERC, i el PDeCAT, per la seua banda, han presentat mocions diferents. El matís és l'esment, en un dels acords, de fer efectiu el mandat de l'1-O d'acord amb les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. Malgrat tot, ambdues mocions han quedat aprovades i la de la CUP i ERC ha tirat endavant amb l'abstenció del PDeCAT i el PSC, que formen equip de govern a la institució. Amb l'absència del PP, C's ha estat l'únic grup que ha votat en contra d'estes mocions.

Fins a tres mocions en defensa dels presidents de l'ANC i Òmnium s'han presentat en el plenari de la Diputació: una conjunta d'ERC i la CUP, una segona del PDeCAT i una darrera, del PSC -proposta en què s'apel·la al diàleg i que, malgrat l'abstenció dels seus socis de govern, tampoc s'ha aprovat. Davant l'acusació directa de la CUP contra el PDeCAT per haver-se fet enrere en discrepar en part del contingut de la moció per a l'alliberament immediat dels Jordis, el vicepresident de l'ens, Josep Maria Cruset (PDeCAT) ha acusat el grup cupaire d'haver actuat de forma "unilateral". Segons Cruset, van "tirar pel dret" en entrar a registre la proposta -que inicialment s'havia plantejat com una declaració institucional, però no va arribar a bon port-, sense "tenir la delicadesa" de parlar-ho amb el PDeCAT. 

Un altre moment de tensió del ple s'ha donat quan el portaveu del grup de C's, Rubén Viñuales, ha qüestionat el concepte de 'presos polítics' i ha avisat els diputats que "no poden dir al poder judicial què ha de fer i què no". Cruset li ha respost que la consideració de presos polítics permet que se'n puga reclamar el seu alliberament i que precisament l'estat espanyol no pot presumir de separació de poders. "És més que dubtosa", ha etzibat. Cruset ha lloat la tasca dels Jordis com a presidents de dues entitats amb una trajectòria de dècades carregades d'actes sense que hi haja hagut "ni un sol incident", la qual cosa fa "injustificada" la presó preventiva. La moció dels republicans i els cupaires, amb l'abstenció del govern, ha tirat endavant -malgrat un informe desfavorable de la secretària. 

Pel que fa a la moció, entrada d'urgència, per aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya, ha obtingut un ampli suport -del PDeCAT, ERC i la CUP-, amb l'abstenció del PSC i el vot contrari de C's. ERC ha retret als socialistes que també hagen volgut presentar la seua pròpia moció de rebuig al 155 i la incongruència d'anar-hi en contra quan a Madrid el PSOE dóna suport al govern central en esta qüestió. "Som un partit independent i autònom", ha respost el portaveu del grup del PSC, Josep Masdeu, vicepresident de la institució. En el ple, on han faltat cinc diputats, entre els quals el socialista Josep Fèlix Ballesteros, l'alcalde de Tarragona, també s'ha aprovat una moció del govern de la Diputació, i els grups d'ERC i la CUP, en defensa de l'escola catalana, amb l'únic vot contrari de C's.