Puigdemont renuncia a la declaració d'independència i convocarà eleccions el 20 de desembre

Així ho ha comunicat el president als consellers i el grup parlamentari de Junts pel Sí després de les reunions dels últims dies | A les cinc de la tarda ha de començar el ple de resposta a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 52px; line-height: 55px; } .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 57px; line-height: 59px; }

Joan Serra Carné / Oriol March
26 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 12:29h
Carles Puigdemont a la manifestació per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
Carles Puigdemont a la manifestació per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa

Carles Puigdemont a la manifestació per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Foto: Adrià Costa


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet un gir d'última hora i ha optat per convocar eleccions catalanes davant la imminent aplicació de l'article 155 de la Constitució. Així ho confirmen diverses fonts consultades per NacióDigital coneixedores de la situació. Puigdemont ha reunit el Govern des de les deu del matí i, al cap de mitja hora, els integrants del grup parlamentari de Junts pel Sí han entrat també a Palau. Les eleccions serien el 20 de desembre, segons diverses fonts consultades.

Al llarg de les últimes hores s'han succeït les reunions a la Generalitat. Ahir, de fet, la cita amb els consellers i l'estat major del procés -que incloïa representants de les entitats sobiranistes i municipalistes- es va tancar a les dues de la matinada. La fórmula que prenia més cos era la de la declaració de la independència, però en les cites d'aquest matí la situació ha fet un tomb. Una de les derivades que s'obririen en cas d'anar a nous comicis és si això frena l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que demà ha de ser validat pel Senat. El govern espanyol, però, ja ha dit que ni una convocatòria de comicis autonòmics frenarà la decisió de forçar el retorn al "marc constitucional".

Veus discrepants al Govern i desil·lusió a Junts pel Sí

La demanda d'eleccions provenia del sector més moderat del PDECat i, dins de l'executiu, tenia un abanderat principal. Es tracta del conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, que al llarg dels últims dies havia traslladat al president la necessitat de celebrar nous comicis. Puigdemont, en principi, no n'era partidari, però en les últimes hores ha virat cap a aquesta posició. ERC ha convocat l'executiva nacional a les dotze del migdia per avaluar la situació. També ho ha fet el PDECat, a dos quarts de dues del migdia.

A les cinc de la tarda està previst que el president s'expliqui al Parlament, on hi ha convocat un debat específic sobre la resposta catalana a l'article 155 de la Constitució. La CUP s'ha posicionat radicalment en contra de la convocatòria d'eleccions, les quals consideraria una "traïció" al mandat de l'1 d'octubre.

Múltiples pressions al president

En la reunió a Palau celebrada aquest dimarts ja es va fer palpable la diversitat de posicionaments formulats al sobiranisme. Ara bé, la proclamació de l'estat propi s'imposava a l'opció d'una nova convocatòria d'eleccions autonòmiques, segons les diverses fonts consultades per NacióDigital. Tanmateix, el debat va ser obert i ha desembocat en un canvi de rumb del president de la Generalitat, molt pressionat en els darrers dies.

En les darreres hores, Puigdemont ha hagut de suportar pressions de tot tipus i de diversos fronts. Aquestes pressions arribarien tant des de sectors empresarials inquiets, com d'alguns sectors de la majoria independentista -la CUP, de fet, ja va denunciar públicament que Puigdemont els havia admès que estudiava aquesta opció-. La determinació d'una majoria del grup parlamentari de Junts pel Sí per aixecar la suspensió de la declaració d'independència podria no ser atesa en el ple del Parlament que començarà aquest dijous a la tarda.