judici

El Suprem accepta que els presumptes piròmans d'Horta siguen jutjats per un jurat popular

El Tribunal Suprem estima els recursos de les defenses de Paz i Forner i es retardarà encara més la data del judici

per ACN , Tarragona, 24 d'octubre de 2017 a les 17:11 |
Cinc Bombers van perdre la vida en l'incendi d'Horta de Sant Joan. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Tribunal Suprem (TS) ha fallat a favor dels presumptes piròmans de l'incendi d'Horta de Sant Joan i estima que siguen jutjats per un jurat popular. En la resolució dels recursos de cassació que havien presentat les seues defenses, l'alt tribunal considera que ha de prevaldre la llei vigent del moment que es van cometre els fets (juliol de 2009) i que no es aplicable la reforma del Codi Penal de 2015, en la qual l'Audiència de Tarragona sustentava la seva decisió de fer un judici amb tribunal professional. El Suprem insta a l'Audiència de Tarragona a refer els tràmits perquè la causa siga enjudiciada per un jurat popular i això obligarà a refer tot el procediment. La fixació d'una data per al judici torna a quedar enlaire i es retardarà l'enjudiciament del cas, possiblement, entre un i dos anys més.

El Suprem ha estimat els recursos de cassació presentats pels advocats de Juan Antonio Paz i Lorenzo Forner, els dos presumptes piròmans que haurien provocat l'incendi als Ports d'Horta de Sant Joan, el juliol de 2009, foc en qual van morir cinc bombers GRAF i un més va resultar greument ferit. Com havien fet ja quatre anys enrere, les defenses de Paz i Forner van recórrer al maig la decisió de l'Audiència de Tarragona de celebrar el judici amb un jurat professional.


L'Audiència de Tarragona havia argumentat que la reforma del Codi Penal, que dixa sense efectes la Llei Orgànica del Tribunal Jurat (LOTJ 5/1995), encomana a jurats professionals l'enjudiciament dels delictes d'incendi forestal, "per la complexitat inherent d'aquest tipus de delictes i la necessitat que la investigació sigui el més àgil possible". El Suprem estima que la llei aplicable "és la vigent en el moment dels fets" i que, per tant, el delicte d'incendi sí és competència d'un jurat popular.

Els advocats defensors dels presumptes piròmans també havien al·legat davant del Suprem que no hi ha cap disposició legal que desestime un jurat popular quan la causa "és complexa". Finalment, el TS ha qualificat "d'irrellevant" la "complexitat" del cas, un dels arguments de l'Audiència provincial per fer un judici professional. A més, basant-se en la seva pròpia jurisprudència, l'alt tribunal defensa que s'ha de jutjar un delicte d'incendi del qual deriven diversos delictes d'homicidi imprudent i de lesions.


Per tot plegat, la resolució del Suprem, a la qual ha tingut accés l'ACN, "anul·la i dixa sense efecte" el mandat del tribunal provincial. Com el cas no ha estat tramitat des del principi amb les normes procedimentals d'un jurat popular, el TS requerix que es face ara. El judici, per tant, segons fonts de la defensa es podria retardar fins al 2019 o el 2020.

 

Participació