La Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic centra la seua 5a edició en els oficis tradicionals ebrencs

La mostra comença divendres amb l’estrena del documental Sfumatura

Amb «Sfumatura», Delta Produccions (Pau Bertomeu i Oriol Fuster) obre una finestra al moment polític global per mitjà del testimoni de perosnes que conreen els oficis tradicionals ebrencs
Amb «Sfumatura», Delta Produccions (Pau Bertomeu i Oriol Fuster) obre una finestra al moment polític global per mitjà del testimoni de perosnes que conreen els oficis tradicionals ebrencs | Cedida
Redacció
23 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 16:56h
Arriba la 5a edició de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic que se celebrarà els propers 27 i 28 d’octubre al Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta. Enguany la mostra -que es realitza a les 14 poblacions catalanes- se centrarà en la difusió, a través de documentals i reportatges, de diferents aspectes dels oficis tradicionals que han estat fortament arrelats a les formes de vida populars i tradicionals de l’àmbit territorial de les Terres de l’Ebre. Inclourà tant oficis que desapareguts com oficis tradicionals que encara avui en dia es mantenen, perquè no han perdut la seua faceta utilitària.

La mostra s’enceta el divendres amb l’estrena del documental Sfumatura. L’art de treballar, l’ofici de viure, de Delta Produccions, Pau Bertomeu i Oriol Fuster. El cineasta i el narrador ampostins obren una finestra al moment polític global –la desaparició de l’ascensor social i la classe mitjana; la precarització del treball; la terciarització de l’economia– per mitjà del testimoni de persones que conreen, encara, oficis tradicionals de les Terres de l’Ebre.
Partint d’una pregunta a l’intersecció entre la física i la filosofia –i si el temps no existís?– els joves–en col·laboració amb professionals al voltant de Delta Produccions i el Museu de les Terres de l’Ebre– presenten un assaig sobre els oficis en extinció que pretén, també, reflexionar sobre la crisi i les relacions entre treball, educació i comunitat.

Narrat en primera persona per la jove actriu rapitenca Íngrid Fèlix, Sfumatura interpel·la l’espectador tot proposant ulleres per mirar l’avui. L’acompanyen les entrevistes de fins a 9 persones que han realitzat o realitzen oficis tradicionals: la baldanera, el productor de sàrsies que treballa de forma mig artesana mig industrialitzada; l’antiga sargidora de sàrsies, l’herbolari, l’esquilador; les treballadores de pauma, el terrisser; testimonis etnològics que subratllen la importància del treball manual i de fer dels valors el centre de l’economia.

Dissabte es projectaran filmacions (documentals i reportatges) sobre la història i els canvis recents que han sofert els antics oficis populars tradicionals que s’han desenvolupat a les Terres de l’Ebre al llarg del temps i, sobretot, com els han viscut i enfrontat les darreres generacions que els han practicat o practiquen encara avui en dia.
 
 
La Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic arrencava el passat mes de juliol al Museu Comarcal de Cervera i té previst cloure a l’Institut Català d’Antropologia (Barcelona) el proper mes de novembre. Amb este certamen multiseu es pretén posar a l’abast del públic en general documentals que, d’una manera o altra, són testimoni de les formes de vida del territori, combinant aquelles que es donaven antigament, i les que es donen avui a la nostra societat.

L’esdeveniment és organitzat pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura, l’Ajuntament d’Amposta, Delta Produccions i Filmoteca de Catalunya.