Una festa per retornar al Xicago rapitenc de fa 100 anys

La Ràpita dóna el tret de sortida este divendres a Orígens amb més de 40 activitats programades durant el cap de setmana | És la primera edició d’un esdeveniment que reivindica les arrels de la població i el paper històric del barri del Xicago

La façana marítima de la Ràpita a principis del segle passat.
La façana marítima de la Ràpita a principis del segle passat. | Cedida Museu de la Mar de l'Ebre
Redacció
13 d'octubre del 2017
Actualitzat el 14 d'octubre a les 9:20h
Orígens, la nova festa de recreació històrica rapitenca, obre avui les portes a un cap de setmana amb més de quaranta activitats que proposaran un viatge en el temps a la Ràpita de principis de segle XX. La regidoria d’Identitat organitza este esdeveniment que servirà per reivindicar el barri del Xicago, els carrers del qual es vestiran per a l’ocasió amb tavernes, parades de productes de mercat i artesania.

“Este esdeveniment busca recuperar les nostres arrels, recuperar i potencial el barri del Xicago i lluir les nostres tradicions, recuperant la memòria per recuperar la nostra identitat, i això s’està aconseguint amb la implicació de tota la població, un factor que des del principi ha estat el nostre objectiu, que la gent es fes seu este projecte”, ha assegurat l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós.

La regidoria d’Identitat, amb Rafa Balagué al capdavant, en estreta col·laboració amb el director tècnic d’Orígens, l’historiador Toni Cartes, han coordinat un intens programa d’actes “que retornarà la vida al barri del Xicago com si ens traslladéssem cent anys enrere”, ha afirmat el regidor.

La inauguració d’Orígens tindrà lloc este divendres 13 d’octubre a les set de la tarda, amb una entrada de carros carregats d’arròs i l’actuació de la rondalla rapitenca. A tres quarts de vuit es presentarà la publicació ‘Quadern 1, la nostra mar’, a l’escenari ubicat al carrer Sant Rafel, i seguidament la rondalla rapitenca continuarà enversant pels carrers del Xicago. A les deu de la nit, l’escenari acollirà una petita representació teatral a càrrec del grup de teatre Xip Xap, que a través de vuit microescenes i la lectura de poemes i fragments narratius intentarà evocar alguns dels paisatges mariners i pagesos de fa més de cent anys. Una gimcana fotogràfica, un espectacle de ball a càrrec de Jas Dansa i l’espectacle Aiguabarreig, de Fabio Vega, serviran per tancar esta primera jornada d’Orígens.

Dissabte 14 el barri del Xicago s’aixecarà a les nou del matí a toc de tabal i dolçaina, i a partir d’aquí l’activitat serà contínua: mercat de productes de km0, entrada de mansos, birles, cançons i jocs tradicionals, concurs de suquet de peix, ‘buti’, jota, una xocolatada popular o el concert de ballables de l’Agrupació Musical Rapitenca són algunes de les sorpreses que amaga el primer programa d’Orígens.

Les activitats seguiran diumenge amb tallers de jota i de joguets infantils, el concurs de forçuts, la cercavila de gegants i capgrossos o l’actuació d’Equus, autors de la cançó ‘Lo barri del Xicago’. A les set del vespre de diumenge es donarà per finalitzada esta primera edició d’Orígens, a la qual també s’hi ha sumat -entre d’altres entitats i associacions rapitenques- el col·lectiu de cuina, la Unió de Comerç Rapitenc i l’Institut els Alfacs. Així, per exemple, alguns restaurants i bars del municipi ofereixen menús especials i tapes, que juntament amb el programa, es poden consultar al web viulosorígens.cat.