Miró acusa ERC de cedir a les «imposicions» de la CUP per trencar el pacte al Montsià

Els socialistes han retret que “les diferències del dia a dia” no s’hagen parlat entre els grups “cara a cara”

Miró ha comparegut acompanyat dels consellers comarcals socialistes.
Miró ha comparegut acompanyat dels consellers comarcals socialistes. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
11 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 14:54h
Després que ahir el grup d’ERC al Consell Comarcal del Montsià formalitzés el trencament del pacte de Govern amb el PSC per “l’actuació deslleial” del seu president, avui ha estat el mateix Francesc Miró qui ha comparegut en roda de premsa per exposar com s’ha viscut el trencament de relacions des de les files socialistes.

En un comunicat llegit davant dels mitjans, Miró ha assegurat que ERC ha cedit “un cop més” a “les pressions i les imposicions de la CUP”. L’encara president de l’ens comarcal ha recordat que el dia abans que els republicans formalitzessin la seua sortida del Govern, la CUP de les Terres de l’Ebre va demanar a ERC que trenqués el pacte amb el PSC al Montsià. “La CUP proposa i ERC disposa. Un mal auguri pel Montsià i el conjunt del país”, ha continuat.

Miró, que ha comparegut envoltat dels altres consellers comarcals del PSC, també ha qualificat com a “falses” les acusacions de “deslleialtat” per part d’ERC. “No hi ha hagut cap deslleialtat per part dels socialistes, ni s'explica quina és aquesta suposada deslleialtat”, ha recalcat. Segons una de les hipòtesis llençades per Miró, el fet que “el nucli dur” d’ERC a les Terres de l’Ebre es trobe al Montsià “pot ajudar a entendre que focalitzen aquí l’atenció”.

No ha mencionat fins gairebé al final a preguntes dels periodistes, però, l’afer que segons ERC ha estat el “detonant” del trencament: el fet que Francesc Miró intervingués i entregués a la policia material enviat per l’Associació de Municipis per la Independència per la campanya del referèndum de l’1 d’Octubre. Remetent-se al comunicat que va fer en el seu dia, Miró només ha afegit que “abans de prendre qualsevol actuació” ho va “comunicar a la vicepresidenta i al gerent”.

Miró ha afegit, a més, que des que va ser investit president al juliol, amb l’estiu pel mig i amb les setmanes prèvies al referèndum “els consellers d’ERC han estat més pel procés que pel dia a dia de les necessitats dels ciutadans als que ens devem. Hem estat sols durant tot aquest període”, ha reblat, assegurant que la fins ara vicepresidenta, Carme Navarro, “ha acudit en molt poques ocasions al seu lloc de treball”.

Miró s’ha mostrat “lleial” al contingut del pacte signat amb ERC, tot i que, segons subratlla, els socialistes van deixar clar “des d’un primer moment” que no estarien “fora de la Constitució ni de l’Estatut”.

Els socialistes han retret que “les diferències del dia a dia” no s’hagen parlat entre els grups “cara a cara”.  De fet Miró, ha criticat en un primer moment el fet d’haver-se assabentat del trencament “per la premsa”, tot i que després ha reconegut que ERC haja pogut comunicat la decisió a la direcció del partit i no a ell directament. Miró ha assegurat que les negociacions del pacte es van dur a terme a través d’ell mateix i Joan Castor Gonell amb els republicans Albert Salvadó i Alfons Montserrat i, contrariant la versió de Carme Navarro, ha assegurat que el trencament no s’ha comunicat a l’equip que va tancar la negociació. El president del consell comarcal també ha assegurat “no tenir constància” que ERC demanés un canvi de president socialista al Montsià per refer la situació.

Per últim, els socialistes han manifestat que seguiran treballant al Consell Comarcal fins que es faça efectiva una probable moció de censura articulada per ERC i el PDeCat per tal que “la institució no es quede aturada pel caprici d’un grup polític”.