ERC trenca el pacte amb el PSC al Consell del Montsià per l'«actuació deslleial» de Francesc Miró

Promouran una moció de censura i un possible pacte amb el PDeCat

Comparèixença del grup comarcal d'ERC al Consell del Montsià.
Comparèixença del grup comarcal d'ERC al Consell del Montsià. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
10 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 15:46h
El grup comarcal d’ERC al Consell Comarcal del Montsià ha comparegut este dimarts al migdia en roda de premsa per oficialitzar el que ja era un secret a veus, el trencament del pacte de govern a l’ens comarcal amb el PSC.

Segons ha reconegut la portaveu del grup i presidenta durant els primers dos anys de mandat, Carme Navarro, el “detonant” del trencament ha estat el fet que l’actual president de l’ens, el socialista Francesc Miró, intervingués i entregués a la policia material enviat per l’Associació de Municipis per la Independència per la campanya del referèndum de l’1 d’Octubre.  “Arran d’estos últims fets ens vam posar en contacte amb ells [el PSC] i els hi vam explicar la nostra intenció de deixar el Govern”, ha reconegut Navarro, fins ara vicepresidenta del Consell Comarcal.

Després d’uns dies en què la direcció comarcal del partit va decidir posposar la decisió i “centrar totes les energies” en la celebració del referèndum, este dimarts han fet oficial el trencament amb l’entrada a registre de l’ens del document en què tots els consellers comarcals d’ERC certifiquen la seua sortida del Govern. Segons s’exposa en este mateix document, des del canvi de presidència a Francesc Miró el grup comarcal d’ERC havia anat “patint” actuacions “deslleials” per part “del president entrant”. “Actuacions en les quals no ens sentim respectats institucionalment i que, darrerament, ja han estat absolutament incompatibles amb poder continuar amb este President del Consell Comarcal”, afirma ERC en el document, i donada la “pèrdua absoluta de confiança amb el President” , decideixen trencar el pacte.

Tal com consta en el mateix document i ha ratificat Navarro en la compareixença d’este migdia, ERC responsabilitza en exclusiva Francesc Miró del trencament del pacte. “La relació amb tots els membres consellers comarcals del PSC ha estat correcta. Però l’actuació del seu president ens ha posat en la situació de plantejar-nos la nostra continuïtat al Govern comarcal”, ha exposat la fins ara vicepresidenta de l’ens.

Moció de censura i nou govern format per ERC i PDeCat

Ara el PSC, amb tan sols 5 consellers comarcals, es queda en minoria. En els propers dies, ERC (9 consellers) obrirà una ronda de contactes amb la resta de grups amb la intenció de presentar una moció de censura que desbanque Miró de la Presidència i conformar un nou Govern. “Treballarem intensament per a que això es faça lo més ràpid possible”, i "tendirem ponts amb la resta de grups", ha reconegut Carme Navarro.

El principal aliat serà el PDeCat, antiga CiU, que també té 9 consellers a l’ens i que podria fer-se amb la presidència del Consell Comarcal fins al final del mandat a canvi del pacte amb ERC, tal com ha deixat entreveure Navarro. “Crec que este acte d’humilitat ja l’hem fet. Quan vam signar el pacte amb el PSC vam fer evident que estem disposats a treballar de la millor manera possible oferint el que siga millor per a tothom”, ha afirmat la fins ara vicepresidenta.

El fet que ERC haja trencat el pacte amb el PSC al Consell Comarcal no pronostica, almenys de moment, que els republicans hagen de fer el mateix en tots els altres ajuntaments o institucions del territori. Al Consell Comarcal del Baix Ebre republicans i socialistes també governen en virtut d’un pacte que, ara per ara, sembla sòlid.

On sí que han trencat, ha estat a l’Ajuntament de Móra la Nova. El grup d'ERC ha quedat en minoria a l’Ajuntament amb 5 regidors, per 4 del PDeCat i 2 del PSC. La setmana passada, a Sant Carles de la Ràpita, una de les regidores del grup socialista, Conxi Vizcarro, va anunciar que abandonava el grup i es quedava com a regidora no adscrita formant part igualment del Govern. En este ajuntament ERC, que governa amb Solidaritat, PSC i ICV no ha trencat el pacte.